Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

EU-s külügyi főképviselő: minden tagállam érdeke az ENSZ migrációs csomagjának elfogadása

2018.11.29. 16:45
Sajnálatos, hogy egyes európai országok nem tudják utólag elfogadni az ENSZ migrációs csomagjának kialakított szövegét, holott minden tagállam érdekét, az egyetlen lehetséges együttműködést ez a keret szolgálja - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének az ENSZ migrációs csomagjáról tartott vitáján csütörtökön.

Federica Mogherini hangsúlyozta: az ENSZ migrációs csomagja jogi értelemben nem kötelező. Keret és lehetőség az együttműködésre, de semmilyen jogi kötelezettséget nem ró egyetlen tagállamra sem. A nemzeti hatásköröket nem befolyásolja, senkit nem kötelez semmire. Noha egyesek megpróbálják így beállítani, erről nincsen szó - emelte ki.

A főképviselő hozzátette: nem szabad azt a benyomást kelteni, hogy az uniós tagállamok megosztottak. Minden uniós ország érdeke ugyanis a migráció kezelése, amelyhez a legjobb eszköz szerinte az ENSZ migrációs csomagja. Lehetőség a tapasztalatok megosztására, az együttműködésre, a lehetőségek okos kiaknázására. Bevált módszerek, technikák és eszközök gyűjteménye, amelynek lényege, hogy ezeket az eszközöket nemzetközi együttműködésre támaszkodva javasolja használni. Az Európai Bizottság és az egész unió érdekelt a csomag aláírásában, az ugyanis a partnerekkel összefogva, globálisan kezeli a migrációs problémákat - fűzte hozzá.

Mint elmondta, a szövegről a tagállamok önállóan alakítják ki álláspontjukat, de arra ösztönzi őket, hogy ne rögtönzött módon kezeljék a problémát, hanem legyenek eszközeik és megfontoltan álljanak annak megoldásához.

Mogherini aláhúzta, nem szabad a csomagot a fejlett és fejletlen országok szembenállásaként bemutatni. A migráció az európaiakhoz hasonlóan az afrikai országokat is súlyosan érinti, amelyek többsége szintén célország. Ezért mindenki érdeke az emberek mobilitásának közös szabályozása - hangsúlyozta.

Mint elmondta, a nemzetközi együttműködés és párbeszéd eredménye máris látható: Európának az elmúlt három év során jelentősen sikerült csökkentenie az illegális bevándorlók számát, hatékonyan fellépett az embercsempészekkel szemben, kialakította a védelemre nem jogosultak visszaküldése humánus módjának mechanizmusát és számos országgal szoros partnerséget kötött.

Az Európai Unió mindvégig részt vett a közös álláspont kialakításáról szóló vitában, ezért delegációja ott lesz Marrákesben, ahol a migrációs csomag megszületik - tette hozzá a főképviselő.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy vélte, az EP migránspárti többsége nem tudja elfogadni, hogy egyre több tagállam lép ki a csomag tárgyalásának folyamatából, és számos más országban komoly vita folyik annak elfogadhatóságáról.

Mint hangoztatta, az ENSZ globális migrációs csomagja nem Európa érdekeit tükrözi, sőt Európára káros és veszélyes.

"A dokumentum arra kötelezné az országokat, hogy tájékoztassák a migránsokat a migrációs útvonalakról, és indítsanak tájékoztató kampányokat számukra. Megkönnyítené a migránsok családegyesítését, és ugyanolyan szolgáltatásokat biztosítana a számukra, mint az adott ország polgárainak. Mindez kedvez az embercsempészek üzleti hálózatának ahelyett, hogy szétverné azt" - hangsúlyozta.

A képviselő megjegyezte, a dokumentumban visszatérően szerepel a csatlakozó államok kötelezettségvállalása, "így messze nem igaz az az állítás, hogy csak ajánlásokat fogalmaz meg".

Az ENSZ migrációs csomagja nemzeti érdekeket sértő, Európára veszélyes dokumentum, ami egyértelműen megosztja az uniót - tette hozzá Gál Kinga.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője felszólalásában sajnálatosnak nevezte, hogy van néhány uniós ország, amelyek vezetői "önös politikai okokból" nem hajlandóak a csomag elfogadására.

A politikus szerint akik elutasítják a nyilatkozatot, nem érdekeltek a probléma megoldásában. Azt szeretnék, hogy a menekültek és a bevándorlás kérdése ne rendeződjön, hiszen "ebből kovácsolnak maguknak politikai tőkét" - mondta.

"Mérhetetlen felelőtlenség, szégyenletes, erkölcstelen és embertelen politika ez, amelynek következményei mindannyiunkat sújtani fogják. Ezért fel kell emelnünk a hangunkat a közös felelősségvállalás mellett, a gyűlölet és félelemkeltő politika ellen" - jelentette ki.

Az egyezményt - hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról - a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marrákesi csúcstalálkozóján. A jóváhagyás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália mellett több uniós tagállam, köztük Magyarország is.

A világszervezet 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, illetve az integráció erősítése.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.