Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az EP mindenkit választási részvételre buzdít

2018.12.05. 13:53

A választási részvételre buzdító tájékoztató kampányt indított az Európai Parlament (EP), amibe aktívan be akarják vonni a választókat, és többek között önkéntesek mondják el, hogy milyen témákat tartanak a legfontosabbnak a 2019. májusi szavazás előtt.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője, Lővei Andrea elmondta, hogy nem politikai kampányról van szó, hanem az összes országban május 23-26. között – Magyarországon várhatóan május 26-án vasárnap – tartott EP-választáson a részvétel fontosságára akarják felhívni a figyelmet.

A magyarul Szavazni Fogok nevű kampánynak az is a célja, hogy minél szélesebb körben bevonják az embereket. Aktív részvételre akarnak ösztönözni, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy aki akar, önkéntesként is részt vegyen a tájékoztatási kampányban.

Kotlár Eszter PR-attasé hozzátette, hogy 2014-ben 42 százalékos részvétel volt Európa-szerte az EP-választáson, míg Magyarországon 29 százalék ment el szavazni. Ezt a csökkenő, stagnáló választási részvételt akarják növelni a minden EU-s országban párhuzamosan futó tájékoztatási kampánnyal.

A szavaznifogok.eu oldalon bárki regisztrálhat, és megadhat olyan témaköröket, amik őt kifejezetten érdeklik. A kampány szórólapjain is üresen hagyták a helyet, ahova bárki beírhatja, ő személy szerint miért megy majd el szavazni. A regisztrálók elkészíthetik a saját videójukat is ugyanerről, amit aztán tovább oszthatnak a közösségi médiában.

Ezen felül önkéntesként is be lehet szállni a tájékoztatási kampányba. A sajtóbeszélgetésen ott volt egy 20 éves egyetemista önkéntes, Hűvös Anka is, aki az Erasmust, a fiatalok magas munkanélküliségét és a környezetvédelmet nevezte a legfontosabb problémáknak, ezeket hangsúlyozza a saját videójában is.

Lővei Andrea azt is elmondta, hogy Magyarországon az Eurobarométer felmérése szerint az uniós átlagot meghaladó mértékben, 75 százalék ismeri a választás időpontját. Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban fajsúlyos viták zajlottak az EP-ben az EU jövőjéről, amelyeknek hangsúlyos magyar vonatkozásaik voltak, ezért is lehetnek tájékozottabbak a magyar szavazók.

A demokratikus részvétel fontosságát akarják kiemelni, ezért ennek a kampánynak a keretében nem lesznek olyan események, amin például az EP-s képviselőjelöltek politikai kérdésekről vitáznak egymással. Attól nem tartanak, hogy az önkéntesek esetleg pártpolitikai üzeneteket fogalmaznának meg, folyamatosan egyeztetnek velük, és a cél a választási részvétel kihangsúlyozása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.