Migránsokat támogató állásfoglalást szavaztak meg fideszes EP-képviselők

2018.12.20. 15:53
Az Európai Unió kulturális programjáról mondott véleményt az Európai Parlament, és belekerült néhány pozitív mondat a menekültekről és migránsokról.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint büntetésre számíthatnak Orbán Viktortól a Fidesz európai parlamenti képviselői, „ugyanis az Európai Parlament (EP) legutóbbi plenáris ülésén olyan jelentés elfogadását támogatták, amelynek egyes megállapításai megfelelnek az általuk „Soros-tervnek” tartott állítólagos összeesküvés állítólagos céljaival” – írta a honlapján csütörtökön a politikus. 

Múlt hét kedden fogadta el az EP az egyik görög szociáldemokrata képviselő, Giorgosz Grammatikakisz által összeállított állásfoglalást az „Új európai kulturális programról”. Az állásfoglalás az Európai Parlament véleményét foglalja össze az Európai Unió jelenlegi és a jövőben tervezett kulturális kezdeményezéseiről, programjairól, támogatásairól. A jogi jelentősége minimális. Ezen az oldalon lehet elolvasni a szövegét magyarul.

Az állásfoglalásban több olyan tétel is szerepel, amelyek ellen a fideszes képviselők rendre tiltakozni szoktak – mutatott rá Ujhelyi István.

  • A dokumentum kimondja például, hogy az európai közösséget jelenleg számos kihívás feszíti, többek között a radikalizálódás és a populizmus, amelyek „alapjaiban ingatják meg az európai integrációt és megkérdőjelezik a tagállamok közötti szolidaritást.”
  • A jelentés kiemeli, hogy a kultúra fontos szerepet játszik a társadalmi kohézióban és az integrációban, különösen „a migránsok és menekültek kulturális és társadalmi életben való részvétele révén”.
  • Megemlíti, hogy hatékonynak bizonyult a migránsok „Kreatív Európa” programba történő integrációja; sőt túljelentkezés is volt az alulfinanszírozott programban.
  • Arra is kitér, hogy „a menekültek beilleszkedése érdekében szükséges fellépéseket új forrásokkal kell támogatni”, mert „a kultúra és a kultúrák közötti párbeszéd szerepet játszhat a migránsok társadalmi szerepvállalásának növelésében és integrációjuk megkönnyítésében”.
  • Az európai kultúra legnagyobb értéke az elképzelések, a hangok és a kifejezésmódok sokszínűségében rejlik, amelyet meg kell őrizni, meg kell erősíteni és támogatni kell – szerepel végül a szövegben.

„A Fidesz képviselői helyesen cselekedtek, amikor a kultúra ügyét és az azzal kapcsolatos irányokat rögzítő jelentést – benne a menekültekkel kapcsolatos tételeket – támogatták a plenáris ülésen” – írta Ujhelyi István. – Egy Európa-párti politikusnak ez volt a dolga. Kérdés, hogy a fideszesek mekkora büntetést kapnak azért Orbántól, mert kiestek az Európa-ellenes, hazug propagandát követő szerepükből.”

A 21 magyar EP-képviselőből tizenhét megszavazta az állásfoglalást. Gál Kinga (Fidesz-KDNP), Hölvényi György (Fidesz-KDNP), Meszerics Tamás (LMP) és Morvai Krisztina (Jobbik) nem szavazott.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.