Kötelezettségszegési eljárás indul Ausztria ellen

2019.01.24. 12:55

Kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen csütörtökön az Európai Bizottság azon vitatott törvény miatt, amelynek értelmében másképpen számítják az országban dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és adókedvezményeit, ha a gyerekeik külföldön élnek.

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Ausztriának, és ezzel megindult az eljárás az uniós előírásokat sértő jogszabály ügyében.Az osztrák hatóságoknak két hónapjuk van válaszolni az ismertetett kifogásokra.

Az Európai Unióban nincsenek másodrendű munkavállalók. Ha az utazó munkavállalók ugyanúgy járulnak hozzá a szociális biztonsági rendszerhez, mint a helyiek, akkor ugyanolyan ellátásokat kell kapniuk, még abban az esetben is, ha gyermekeik külföldön élnek. Az EU-ban nincsenek másodrendű gyermekek

- jelentett ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos.

Marianne Thyssen
Marianne Thyssen
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Tíz napja a magyar kormány fordult Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztoshoz fordult, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Ausztria ellen az új családtámogatási törvény miatt. Ha ez nem történik meg, Magyarország kész az unió bíróságához fordulni - közölte akkor Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Mint ismert, január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után a családi ellátás, valamint a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok - a munkavállaló hazájában érvényes - árszínvonal alapján állapítják meg. Ez alapján az Ausztria az országban járó családi pótléknak csak mintegy 56 százalékát fizeti ki az ott dolgozó magyar állampolgároknak, amennyiben gyermekeik nem Ausztriában, hanem Magyarországon élnek.

Magyarországon kívül Szlovákia is az Európai Bizottsághoz fordult. A szintén érintett Románia pedig azzal fenyegetett, hogy pert indít az Európai Bíróságon a családtámogatások indexálása miatt.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Lakáshitel