Huba
16 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Az EP szilárd tartalékmegoldás híján nem hagyja jóvá a kiválási szerződést

2019.01.24. 11:51

Kizárólag olyan szerződést fog jóváhagyni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről az Európai Parlament (EP), amely szilárd biztosítékokat tartalmaz az ír-szigeti kemény határok visszaállításának megelőzésére - szögezte le a testület Brexit-ügyi irányítócsoportja csütörtökön.

Közleményében a Guy Verhofstadt főképviselő által vezetett csoport kiemelte, hogy a kiválási megállapodás tisztességes mindkét oldal számára, és nem tárgyalható újra, különösen a brit belpolitikai válság alapját képező, tartalékmegoldásnak fordítható backstop-mechanizmus.

Az Európai Unió egységesen és határozottan ragaszkodik ezen rendelkezéshez, amely minden körülmények között garantálná az északír-ír határ átjárhatóságát, az EP ennek híján nem hagyná jóvá a szerződés ratifikációját

- írták.

Felszólították a szigetországot, hogy mihamarabb tegye világossá az álláspontját, álljon elő javaslattal a továbbiakra nézve. Mint írták, a brit kormánynak minden parlamenti párttal együtt kell működnie annak érdekében, hogy kimozdítsák a holtpontról az elakadt folyamatot.

Verhofstadt üdvözölte a londoni bejelentést, miszerint az eddigi tervekkel ellentétben ingyenes lesz az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok számára a Brexit utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése. Szerinte a bennmaradó uniós tagállamoknak is követniük kellene ezt a brit példát.

A londoni parlament alsóháza jórészt a backstop-rendelkezés miatt utasította el hatalmas arányban a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodást. Az egyezménybe foglalt opció értelmében jobb és végleges megoldás híján egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az ír-szigeti határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére. Ugyan erre csak a legvégső esetben kerülne sor, és kizárólag addig, amíg szigorúan szükséges, a britek biztosítékokat akarnak, nehogy a szigetország esetleg végleg beleragadjon egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.

Ha teljesen elvesztette a fonalat, hogy hogy áll most a brexit, olvassa el összefoglaló cikkünket:

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.