Albin
0 °C
11 °C

Az EP elítélte a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszakot

2019.02.14. 14:47

A békés tüntetőkkel szembeni aránytalan erőszak alkalmazását és a tiltakozók által elkövetett esetleges bűncselekményeket is elítélte csütörtökön az Európai Parlament, írja az MTI.

A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott állásfoglalásban elítélték, hogy több uniós tagállamban is korlátozzák a gyülekezési szabadságot, és az állami hatóságok erőszakos, aránytalan módon avatkoznak be a demonstrációk alkalmával.

A képviselők átlátható, független és hatékony vizsgálatot követeltek az aránytalan beavatkozások esetében, illetve hangsúlyozták, hogy a rendvédelmi szerveknek mindig elszámoltathatóaknak kell lenniük.

"A békés tüntetők elleni erőszak soha nem lehet megoldás a vitában vagy a politikában" - írták, miközben elismerték, hogy a rendőrség egyes tiltakozók ellenséges magatartása és a nagyfokú munkaterhelés miatt nehéz körülmények között végzi a munkáját.

Az Európai Parlament emellett elítélte az erőszakos, militáns tüntetők által egyének vagy tulajdon kárára elkövetett bűncselekményeket, mondván, az efféle akciók sértik a békés demonstrációk legitimitását. Mint kimondták, a tüntetéseken a fellépő rendvédelmi erők, rendőrök és katonák biztonságát is biztosítani kell.

Elítélték végül az újságírók elleni támadásokat is, leszögezve, hogy a riportereknek rendkívül fontos szerepük van az aránytalan erőszakról való tájékoztatásban.

Noha az állásfoglalásban egyetlen országot sem neveztek meg, a legnagyobb vita jelenleg Franciaországban zajlik a sárgamellényes tüntetőkkel szembeni, esetenként kemény rendőri fellépés jogosságáról. De a tavalyi, erőszakba fulladt romániai tüntetések miatt is vizsgálat folyik az EP-ben, erről ebben a cikkünkben olvashat.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.