Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Tisztességes kampányt ígérnek a legnagyobb EP-frakciók

2019.02.18. 15:05

Tisztességes kampányra tett ígéretet több európai pártcsalád csúcsjelöltje és vezetője, azt ígérték, hogy nem fognak felhasználni álhíreket, hamis adatokat, manipulált felvételeket vagy lopott anyagokat. A nyilatkozatot az öt legnagyobb európai parlamenti (EP-) frakció, az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, az Európai Konzervatívok és Reformerek, a liberálisok és a zöldek vezetői, Manfred Weber, Frans Timmermans, Jan Zahradil, Guy Verhofstadt, illetve Ska Keller és Bas Eickhout írták alá.

Vállalták, hogy nem használnak fel, nem terjesztenek hamis, lopott vagy személyes adatokat, anyagokat, például manipulált fényképeket, hangfelvételeket, valamint digitális trükkökkel és mesterséges intelligencia segítségével hamisított, deep fake videókat dezinformáció vagy propaganda céljából.

Ígéretet tettek arra is, hogy sem közvetlenül, sem közvetve nem fognak fertőzött számítógépekből álló hálózatokat (botnet) használni a többi jelölt támadására, és meghozzák a megfelelő intézkedéseket a kiberbiztonság erősítésére, továbbá átlátható módon elszámolnak a kampányköltésekkel, írja az MTI.

A Transzatlanti Bizottság a Választások Integritásáért nevű szervezet a következő évek választásainak minden résztvevőjét felszólította a nyilatkozat aláírására. „Arra számíthatunk, hogy rosszindulatú hatalmak is bele akarnak szólni a közelgő európai uniós választásokba. Ezért arra kérjük a jelölteket, illetve a pártokat, hogy vállalják, ellenállnak a rosszindulatú külföldi szereplők közvetlen vagy közvetett támogatásának" – közölte Anders Fogh Rasmussen, a szervezet társelnöke, egykori NATO-főtitkár.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.