Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Mutatjuk, hogy kik a Fidesz támogatói és ellenfelei a Néppártban

D KOS20181107047
2019.03.08. 12:35 Módosítva: 2019.03.08. 13:31
A Fidesz kizárásáról döntő szavazást a nagy német, francia, lengyel és spanyol pártok dönthetik el, amelyekről nehéz megállapítani, hogy bent tartanák-e a magyar kormánypártot az európai szövetségükben. Egy ábrán mutatjuk az erőviszonyokat, amelyek nem kecsegtetnek sok jóval a Fidesz számára.
  • Ha nem sikerül tárgyalással rendezni a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) konfliktusát, akkor az Európai Néppárt politikai közgyűlése szavazással dönthet a Fidesz kizárásáról.
  • A politikai közgyűlésnek körülbelül 270 tagja van. 174 tagot az EPP tagpártjai küldenek a gyűlésre, a többiek hivatalból jogosultak szavazni.
  • A 174 pártküldött közül eddig 42 biztosan kizárná a Fideszt, 14 pedig hajlik rá, a pártvezetők nyilatkozatai és a pártok Sargentini-szavazáson elfoglalt álláspontja alapján.
  • A Fidesznek 7 támogató szavazata biztosan van, 33 pedig valószínűleg támogatná, ha szavazásra kerül sor.
  • 74 küldött szavazata bizonytalan, mert a pártjuk megosztott, még nem döntött, vagy mert a párt vezetősége még nem nyilatkozott az ügyben. Három nagy párt is közöttük van. 
  • A jelen levő tagok többségének a kizárásra kell szavaznia ahhoz, hogy megtörténjen a dolog. A tartózkodások ezúttal a Fidesz maradásának kedveznek.

A kormány egyelőre nem folytatja az Európai Bizottság tagjaira kihegyezett plakátkampányt, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Lehet, hogy ennek ahhoz van köze, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje ezt követelte a Fidesztől azért cserébe, hogy ne zárják ki a magyar kormánypártot az európai politikai szövetségéből. Azt is kérte még Weber, hogy a CEU maradhasson Budapesten, és hogy Orbán Viktor kérjen bocsánatot azoktól a szövetségeseitől, akiket megsértett a Soros–Juncker-plakátokon terjesztett hazugságokkal.

Ha nem teljesülnek a kérései, mondta, akkor támogatni fogja a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. A kizárásról egy szavazáson döntenek, amelyen az Európai Néppárt tagpártjainak a küldöttei vesznek részt.

Lehet, hogy az éjszakába nyúló kormányülésen szóba került ez a szavazás, és világossá vált, hogy az EPP 52 tagpártja között többen vannak azok a pártok, akikről tudható, hogy a Fidesz kizárását szorgalmazzák, mint azok, akiknek a támogatására bizton számíthat a kormánypárt. 

Az Európai Néppárt 52 szavazásra jogosult tagpártjából három mondta eddig biztosra, hogy semmiképpen nem szavazza meg a Fidesz kizárását a pártcsaládból. Nekik összesen 6 szavazatuk van az EPP politikai közgyűlésében. Ezzel szemben 16 kisebb párt vezetője egyértelművé tette, hogy szeretnének megválni a Fidesztől. A német CDU-nak 15, a lengyel Polgári Platformnak 10, a spanyol Néppártnak 9 szavazata van a közgyűlésen, az ő döntésük egészen bizonytalan. A francia Köztársaságiak (11 szavazat) inkább afelé húznak, hogy bent tartsák a Fideszt a szövetségben.
Az Európai Néppárt 52 szavazásra jogosult tagpártjából három mondta eddig biztosra, hogy semmiképpen nem szavazza meg a Fidesz kizárását a pártcsaládból. Nekik összesen 6 szavazatuk van az EPP politikai közgyűlésében. Ezzel szemben 16 kisebb párt vezetője egyértelművé tette, hogy szeretnének megválni a Fidesztől. A német CDU-nak 15, a lengyel Polgári Platformnak 10, a spanyol Néppártnak 9 szavazata van a közgyűlésen, az ő döntésük egészen bizonytalan. A francia Köztársaságiak (11 szavazat) inkább afelé húznak, hogy bent tartsák a Fideszt a szövetségben.
Grafika: index.hu

A nagy pártokon múlik a döntés, és a nagy pártok megosztottak

A Fidesz kizárásáról szóló szavazást, hogyha sor kerül rá, az Európai Néppárt politikai közgyűlésén tartják. A politikai közgyűlésnek körülbelül 270 tagja van.

A 270 fő legnagyobb részét, 174-et az Európai Néppárt 52 tagpártja küld a közgyűlésre egész Európából. Olyan országokból is, amelyek nem tagjai az EU-nak: svájci, szerbiai, norvég, albán és észak-macedóniai pártok küldöttei is szavazhatnak a Fidesz tagságáról.

Minél több EP-képviselője van egy pártnak, annál több szavazatot adhat le az Európai Néppárt politikai közgyűlésén. Az összes szavazatukat úgy tudják leadni, ha a párt elnöke részt vesz a közgyűlésen, és mellette annyi küldöttet is delegál, ahány szavazatra jogosult a párt.  A német Keresztényszociális Uniónak (CDU) van a legtöbb, 15 szavazata, a francia Köztársaságiaknak (LR) 11, a lengyel Polgári Platformnak (PO) 10, a spanyol Néppártnak (PP) 9. Ez az a négy párt, amelyeken a leginkább múlik a szavazás, és ők azok, akik a leginkább hezitálnak, hogy mit tegyenek, vagy a leginkább megosztottak a kérdésben.

  • A német CDU-nak és bajor testvérpártjának, a CSU-nak összesen 19 szavazata van a közgyűlésben. Nem szeretnék kizárni a magyar kormánypártot, amelyikkel alapvetően jó az együttműködésük, de egy ponton túl nem nézhetik tétlenül, hogy Orbán Viktor a populista jobboldal felé húzza a szövetséget, és csorbítja annak hírnevét Nyugat-Európában. Mindkét párt elnökei elítélték a plakátkampányt, és változtatásra szólították föl a Fideszt. Az európai bizottsági elnökjelölt Manfred Weber, aki az ultimátumot adta Orbán Viktornak, a CSU egyik alelnöke.
  • A francia mérsékelt jobboldali „Köztársaságiak” Emmanuel Macron politikai ellenfelei Franciaországban. A listavezetőjük kedden azt mondta, hogy az ő pártjuk nem akarja kizárni a Fideszt a Néppártból. Ugyanakkor kérdéses, hogy mennyire tudja utasítani a párt vezetősége a saját küldötteit. A Sargentini-jelentésről tartott szavazásnál ugyanis a Köztársaságiak EP-képviselői három kivétellel tartózkodtak, vagy a Fidesz ellen szavaztak. 
  • A lengyel ellenzéki Polgári Platformnak (PO) nem a legjobb a viszonya a Fidesszel, amióta Orbán Viktor oroszbarát politikát folytat, és az otthoni politikai ellenfelükkel, a Kaczyński-féle PiS-szel szorosabbra fűzte a kapcsolatát, mint velük. A Sargentini-jelentést egy kivételével mindegyik EP-képviselőjük jóváhagyta. Két PO-s európai parlamenti képviselő, Michał Boni és Julia Pitera már a szakbizottsági szinten is szorgalmazták, hogy induljon vizsgálat Magyarország ellen. Egy harmadik, Róza Thun idén február végén azt nyilatkozta: „Mindent megteszek, hogy a Fidesz és Orbán repüljön a Néppártból!”. Egy negyedik, Janusz Lewandowski szerdán egy lengyel lapnak arról beszélt, hogy Orbán megváltozott, úgy tűnik, mintha maga akarná elhagyni az EPP-t, és nem tud viselkedni nemzetközi porondon. Mindezek ellenére sem merjük kijelenteni, hogy a PO küldöttsége a Fidesz kizárására szavazna egy éles helyzetben. A vezetőség nem nyilatkozott az ügyben.
  • A spanyol Néppárt, a Partido Popular (PP) egyetlen EP-képviselője sem szavazta meg a Sargentini-jelentést. Tartózkodtak, nem szavaztak, vagy elutasították, hogy eljárás induljon Magyarország ellen. A párt elnöksége nem szólalt meg a kérdésben, őket is a bizonytalanokhoz soroltuk.

Rajtuk kívül még több kisebb pártot is a bizonytalanok, vagy tartózkodók közé soroltunk, >>>ebben a táblázatban böngészheti a teljes listát.

A nyugati, déli és északi kicsik elszántak 

A Fidesz kizárását 13 észak-, nyugat- és dél-európai párt kezdeményezte. Közgyűlési szavazaterő szempontjából közölük a legerősebbek a portugál, a holland és a görög EPP-s pártok.

Az osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőinek az elmúlt napokban Orbán Viktorra tett határozott kijelentései alapján úgy gondoljuk, hogy ha szavazásra kerül a sor, az ÖVP a kizárás mellett döntene. Ottmar Karas, a párt EP-képviselője legalábbis azt mondta: „Orbán Viktornak végre fel kell hagynia azzal, hogy ellenségképekkel, vádaskodásokkal és antiszemitizmussal politizáljon. Ha ez nem történik meg, akkor meg kell indítani az EPP-ből történő kizárási eljárást.” Az ÖVP-nek négy küldöttje van az EPP politikai közgyűlésén.

Az 5 küldöttel bíró román Nemzeti Liberális Párt (PNL) többsége megszavazta a Sargentini-jelentést, vagy tartózkodott Sargentini-ügyben. A PNL-nek fontos, hogy megmutathassa: az Európai Néppárt képes megbüntetni a saját renitens tagjait. Ezzel üzenhetne az Európai Szocialisták Pártjának, hogy hasonlóan tanítsák móresre a korrupciós és jogállamisági vádak alatt nyögő szociáldemokrata román kormánypártot, amely a PNL nagy ellenfele. Ezért arra tippelünk, hogy ők inkább a kizárás felé hajlanak.

Érdekesség ezen a térfélen a Horvát Parasztpárt, amelyről akkor hallottunk először, amikor két hete a kilépésüket kérvényezték az EPP-ből, többek között azért, mert nem akartak közös pártszövetségben maradni Orbán Viktorral. Ha még nem zajlott le a kilépési folyamat, ők is ott lehetnek a szavazáson. A Fidesz kizárása felé hajló EPP-tagpártok táblázatát >>>itt találja.

A közép-európai pártokra számíthat Orbán Viktor 

A Fidesz feltétlen támogatói között ott találjuk a két határon túli magyar pártot: a romániai RMDSZ-t és a szlovákiai MKP-t. Rajtuk kívül a cseh Keresztény és Demokrata Unió jelentette ki, hogy nem szavazza meg a kizárást. Bizonyára a szerbiai Vajdasági Magyar Szövetség sem fog ellene fordulni.

Rajtuk kívül úgy gondoljuk, hogy a Fidesszel szimpatizál még a horvát kormánypárt, amelynek az elnöke, a horvát miniszterelnök Andrej Plenković ugyan februárban azt nyilatkozta, hogy rossz ötlet volt a plakátkampány, de amikor megkérdezték tőle, hogy a Fidesz kizárását is támogatná-e emiatt az EPP-ből, azt mondta: „Nem tudunk olyan gyorsan reagálni, mint amennyire önök szeretnék.”

Az EPP tagjai közül egy ismerős párt neve is előbukkan: a volt észak-macedón miniszterelnök Nikola Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE. Nem volna légből kapott elvárás Orbán Viktor részéről, ha a párt erős emberének kimenekítéséért cserébe most kérhetne tőlük egy szívességet.

Az Európai Néppárt két szlovén tagja, de különösen Janez Jansa Szlovén Demokratikus Pártja (SDS) Orbán Viktor leglelkesebb szövetségeseinek számítanak. Érdekes, hogy a harmadik szlovén tagpárt, az Új Szlovénia Kereszténydemokraták (NSi) viszont egyértelműen kijelentette, hogy szerintük ki kellene zárni a Fideszt.

Feltételezzük, hogy Silvio Berlusconi Forza Italia nevű pártja is a Fidesz védelmére kelne, hacsak nem vették nagyon zokon, hogy Orbán Viktor az utóbbi hónapokban a rivális Matteo Salvinivel ütött meg barátságos hangot. 

És ezenfelül még van 100 szavazat

A pártok küldöttjein túl még körülbelül 100 fő hivatalból szavazhat a politikai közgyűlésen. Olyan emberek, akik az EPP egyik tagpártjában politizálnak, és valamilyen fontos tisztséget töltenek be egy európai nemzetközi szervezetben: például az EP elnöke és alelnökei, uniós biztosok, EP-képviselők nemzeti küldöttségeinek vezetői az Európai Parlamentben, a NATO, az EBESZ és az Európa Tanács közgyűlésének EPP-s frakcióvezetői. Úgy gondoljuk, hogy az ő többségük jó eséllyel Brüsszel oldalára áll az Orbán Viktor és Brüsszel között zajló háborúban. Például közöttük van a személyesen érintett európai bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker is.

Szavazási szabályok

Van rá egy tippünk, hogy a szavazás, hogyha megtartják, azon fog eldőlni, hogy hányan tartózkodnak vagy nem szavaznak, mert nem tudnak állást foglalni. A tartózkodások ezúttal a Fidesz maradásának kedveznek.

Az EPP politikai közgyűlése ugyanis a jelen levő tagok többségével dönt. Tehát, ha mondjuk 200-an lesznek a teremben, 100-an tartózkodnak, 20-an Orbán mellett szavaznak, és 80-an ellene, akkor a Fidesz marad a Néppárt tagja. Azután pedig indulhat a vita, hogy a tartózkodásokat politikailag hogyan kell értelmezni!

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

(Borítókép:  A magyar küldöttek helye az Európai Néppárt kongresszusán Helsinkiben a Messukeskus Kongresszusi Központban 2018. november 7-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.