Trócsányi megpróbálta megmagyarázni a németeknek a Soros-Juncker-kampányt

2019.03.10. 23:35

Európának egy erős Európai Néppártra, a Néppártnak pedig egy erős Fideszre van szüksége – ezzel győzködte a német jobbközép közvéleményt Trócsányi László igazságügyi miniszter. A Fidesz európai parlamenti listavezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív lapnak adott, vasárnap megjelent interjújában pártja néppárti tagsága körüli vitával kapcsolatban elsütötte az ilyen alkalomra tartogatott hasonlatot, miszerint

A Néppárt egy nagy család, amelyben sok irányzat működik, és ezek néha összeütköznek.

Trócsányi kérdésre elmondta, nincs B-terv a Fidesz kizárása esetére, és "mindig szomorú", amikor válásra kerül a sor egy családban, mert minden válás fájdalmas, és rendszerint senki sem nyer rajta.

A néppárti vezetésben a biztosítékot kiverő kormányzati kampányról – melyen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság Néppárt által jelölt elnöke látható igen kedvezőtlen beállításbna, és Soros György társaságában - Trócsányi azt mondta, hogy

nem Juncker személyét támadtuk, hanem a Bizottság véleményvezéreinek rossz döntéseit.

Ezt úgy érti, hogy a brüsszeli testület az utóbbi években úgy lépett fel, mint egy "politikai bizottság", holott az európai szerződések egyértelműen fogalmaznak, kimondják, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak kell meghatároznia a politikai irányt, a bizottság feladata pedig a szerződések szellemének megőrzése és a tanács által meghatározott irány követése.

A miniszter nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy veszélyben van-e a bíróságok függetlensége Magyarországon, és hangsúlyozta, hogy mindig is tisztelte a bíróságok függetlenségét, "mert ez a legfontosabb érték egy jogállamban".

A kormány igazságszolgáltatási befolyását megalapozó közigazgatási bíróságok létrehozásával kapcsolatban kifejtette, hogy a mindenkori igazságügyi miniszter hatásköre erősen korlátozott, és olyan mechanizmusokat építettek be a rendszerbe, amelyek "lehetetlenné teszik, hogy a miniszter önkényesen járjon el", és mivel nemzetközi modellek szerint dolgoztak, ezért

A lelkiismeretem teljesen nyugodt.

A bírálatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy el kell választani egymástól a politikai és a jogi érveket. A politikusok kritikái mindig "politikai feltételezéseket" tartalmaznak, külföldi jogászokkal beszélve viszont egészen más a hangnem, "és kialakul egy párbeszéd közöttünk" - mondta, hozzátéve, hogy kikérték az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság véleményét, amelyet alaposan végiggondolnak majd, és javaslataiból igyekeznek minél többet átvenni. Trócsányi szerint a közigazgatási bíróságokról szóló törvény ráadásul jogorvoslati lehetőséget is biztosít minden jogkövetkezménnyel járó közigazgatási döntéssel szemben, "tehát nem szűkítettük, hanem bővítettük a keretet".

Az igazságszolgáltatási rendszer korábbi átalakításaival kapcsolatban elmondta, hogy az új alkotmány 2011-es bevezetése valóban sok új törvény megalkotásával járt, "de Magyarország mindig nyitott volt a párbeszédre", és elfogadta az Európai Bíróság döntését a bírák nyugdíjazásának ügyében. Megjegyezte: más országokban is előfordult, hogy csökkentették a bírák nyugdíjkorhatárát, de erről legfeljebb belpolitikai vita volt.

Arra a felvetésre, hogy a változtatások a több kritizálható döntést hozó, vagy éppen fontos ügyeket elmismásoló Alkotmánybíróságot is érintették, kiemelte, hogy a magyar Alkotmánybíróság nemzetközileg igen elismert testület, a változtatások pedig az utóbbi húsz év tapasztalatai alapján valósultak meg és hozzájárultak a stabilitáshoz.

Arra a kérdésre, hogy az ET korrupcióellenes szakértőkből álló csoportjának (GRECO) véleménye szerint hátráltatja a korrupcióellenes küzdelmet az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács konfliktusa, aláhúzta, hogy Magyarországon száz százalékosan tiszteletben tartják a jogállamiságot, így a kormánynak nincs is hatásköre ezen a területen, és miniszterként nincs beleszólása az ügybe.

Mint mondta, miniszterként a közigazgatási bíróságok rendszerének ügyében illetékes, és kezdeményezésére indult meg a párbeszéd a kormány és a Velencei Bizottság között. Hozzátette, hogy meggyőződése szerint a testület állásfoglalása révén elül az új rendszer körüli vita. Megjegyezte: meglepte, hogy "milyen nagyra fújták fel ezt a luftballont". Úgy vélte, hogy mindazok közül, akik az ügyben megnyilatkoznak, valójában senki sem olvassa el a vonatkozó törvényeket, és így nem is ismerik a bennük rögzített jogállami garanciákat.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Hírek