Bernát, Felícia
EUR 383,43 Ft
USD 362,47 Ft
8 °C
30 °C

Weber: A Fidesz nem szólhat bele a Néppárt politikájába

2019-03-20T180135Z 2083522633 RC1BFBD6A400 RTRMADP 3 HUNGARY-EU-
2019.03.20. 19:59 Módosítva: 2019.03.20. 22:34

A Fidesznek mostantól kezdve nem engedélyezett a részvétel az üléseken, nem szavazhat a párt gyűlésein és jelölteket sem állíthatnak Néppárton belüli pozíciókra. Ez már a csütörtöki gyűlésükre is érvényes, amin Orbán Viktor nem lesz jelen. A vizsgálat idejére nem szólhatnak bele a Néppárt jövőbeni politikájába, jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, és az EP-választási csúcsjelöltje a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztésével végződő közgyűlés után.

Titkos szavazás volt a végső javaslatról, amit elsöprő többségben fogadtak el. Weber hangsúlyozta, hogy az EPP közgyűlése világos döntést hozott. 

A közgyűlés 190 igen, 3 nem szavazattal, óriási többséggel megszavazta a javaslatot, amely azt tartalmazza, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz felfüggeszti a Néppárton belüli jogainak gyakorlását. Egész pontosan: „Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az EPP-ben addig, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül" – olvasható az EPP honlapján a második pontban.

Weber azt is mondta, hogy ezután a döntés után átadja a Fidesszel kapcsolatos vita ügyét Herman van Rompuynek. Van Rompuy vezeti majd a háromtagú bölcsek tanácsának vizsgálatát a következő hetekben-hónapokban. Várják a végső döntésüket, a Fidesz kizárásának lehetősége nem került le a napirendről.

Azt is mondta, hogy ha újra bizalmat akarnak építeni a Fidesz és a Néppárt között, az időbe telik, és a tények, a konkrét lépések fontosak lesznek.

Több külföldi reakció is érkezett már a néppárti döntésre:

Reagált az EP liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt is, aki szerint „a Néppárt és a Fidesz közötti megállapodás" egy politikai trükk, aminek az a lényege, hogy Orbán bent maradhasson az EPP-ben.

Annegret Kramp-Karrenbauer a német CDU elnöke üdvözölte a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztését, amivel szerinte a Fidesz eloszlathatja azokat a kételyeket, hogy "osztja-e az EPP közös értékeit, és hogy ezen az alapon lehetséges-e a jövőben a bizalmon nyugvó együttműködés", ugyanakkor "biztosítja, hogy a Fidesz mindennek tisztázásáig nem gyakorolhat befolyást az EPP politikai irányvonalára"'.

(Borítókép: Manfred Weber Fotó: Eva Plevier / Reuters)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Vennék
  • Hírek