Eszter, Eliza
EUR 381,22 Ft
USD 355,76 Ft
14 °C
24 °C

Győzelem vagy vereség a Fidesz néppárti felfüggesztése?

DSC 6680
2019.03.22. 07:35

Adta magát a téma a Tabumentes Országmentés Csoport csütörtök esti vitájához a Fidesz néppárti önfelfüggesztésével. A nagyobbik kormánypárt olvasatát Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő mondhatta el: nem zárták ki őket, és közös megegyezéssel döntöttek a három bölcs vizsgálatáról, addig pedig a Fidesz önkéntesen kivonja magát a néppárti döntéshozatalból.

Deutsch szerint

győzött a józan ész, és ez mindenképpen pozitív,

hiszen nem adtak politikai ajándékot az ellenfeleiknek a közelgő EP-választás kampányában. Indulatos, „pofára mérő” politikai mantrázás, „pamflet” helyett végre a tényekkel foglalkozik majd a három bölcs. Vereséget szenvedtek azok, akik kizáratták volna a Fideszt, mint vitatársa, Ujhelyi István.

„Ez magyarázkodás. Orbán Viktor politikáját elítélték” – vágott vissza az MSZP-s EP-képviselő. Aznap például már úgy találkoztak a néppárti vezetők az uniós csúcsra készülve, hogy Orbán Viktor nem lehetett ott, a magyar kormány befolyási képessége a pártcsaládján belül innentől a nullával egyenlő. Ő csak azért kampányolt, hogy a néppártiak szedjék le a hályogot a szemükről, és lépjenek fel a jogsértések ellen, amelyeket az Európai Parlament kétharmaddal szavazott meg – utalt vissza a Deutsch által lepamfletezett Sargentini-jelentésre.

Ki látott már olyat, hogy amikor egy tanuló egyest kap, különbséget teszünk aközött, hogy ő maga mondta, megérdemli-e?

Orbán Viktor a korábban Tusványoson beígért vezető szerep helyett „bukott politikus Európában”, tehertétel a magyarságnak például a következő hétéves költségvetés tárgyalásánál.

Deutsch azzal vágott vissza, hogy 

Továbbra is a Néppártban dolgozunk, aminek Szájer József továbbra is az (egyik) második embere, Járóka Lívia továbbra is európai parlamenti alelnök – ennyit a magyar érdekek képviseletének csökkentéséről,

Az MSZP kétfős csoportja arra nem elég, hogy észrevegyék, bementek-e a terembe, a választók folyamatosan megvonták tőlük a bizalmat a „fantasztikus, magyar érdekekért kiálló politikátokért” cserébe. Egy másik pártcsalád belső ügyeibe „kibicként beleugatva” próbálta a Fidesz kizáratásával csökkenteni a magyarság befolyását, fordította vissza Ujhelyire a saját érveit.

Akárhányszor objektív mércével mérték meg a magyar jogállamiságot, nem találtak vele problémát, de Manfred Weber néppárti csúcsjelölt „focibírói” ambíciókat mutató jogállamisági javaslatát „ebben a formában” nem támogatják, úgyis van már hasonló mechanizmus a tagállamok között.

Migránsok kontra szociális unió

„Ha most kérné Magyarország az uniós felvételét, nem jutnánk be” – jelentette ki Ujhelyi István. Gyorsan alá is próbált íratni egy ívet Deutsch Tamással arról, hogy „európai akarok maradni!”.

„Nekem pedig az az álláspontom, hogy magyar szeretnék maradni”, és ha az vagyok, akkor az európai identitást is jelent – pattintotta le a fideszes képviselő az ellenzéki európázást. Szerinte a magyarok a kormány munkájának köszönhetően és nem annak ellenére támogatják kiemelkedően az „európai együttműködést”. Csak akkor tud az EU válaszokat adni, ha a tagállamok erősek. Nem tudta megvédeni a gazdasági és a migrációs válságtól, és az ég egy adta világon semmilyen támogatást nem tudott adni, jelentette ki. Utóbbinál két tagállam volt képes kézzel fogható eredményre: először Magyarország, majd Olaszország. Menetrend szerint kapta is a kérdést az uniós-török megállapodásról, amire azzal válaszolt, hogy Ankara már azelőtt segített négymillió szíriain.

Több mint 25 percet kellett várni az első migránsozásra, tíz perccel később egyik oldalról az utrechti terrortámadásnál és a „migrációt istenítő” európai politikusoknál, a másikról a Nikola Gruevszki macedón ex-miniszterelnöknek adott menedékjognál és a letelepedési kötvényeknél tartottunk.

Az ellenzéki pártok a „legalpáribb” módon támadták a kerítést, amit le akarnak bontani, de az egész Európát védő kerítésnek köszönhetően „radikálisan” csökkent az érkezők száma, jelentette ki Deutsch Tamás. Kérdésre elismerte, hogy ezen az uniós-török megállapodás is segített, de a kettő együtt annyira kell a másikhoz, mint a gin-tonikban a gin és a tonik.

Ujhelyi István az MSZP programjával bizonygatta, hogy ők is ellenzik az „illegális migrációt”, és inkább igyekezett a szociális unió felé terelni a beszélgetést. Ha nem lesz előrelépés a szociális jogok terén és nem közelednek a bérek, az utolsó fiatal is elhagyhatja az országot. Eljött az idő a szociális Európa megvalósítására olyan intézkedésekkel, mint az európai minimálbér, ami nem azt jelenti, hogy mindenkinek ugyanannyi legyen euróra a minimálbére, hanem senkié se lehessen alacsonyabb a létminimumnál. Meg kellene határozni egy egészségügyi alapellátási szintet is.

Deutsch Tamás szerint ez a „szociális mantra” az „Európai Egyesült Államok” lopakodó megvalósulása, ebből a gazdagabb nyugati tagállamokban fognak jól járni, ahogy az a birodalmaknál lenni szokott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Eladnék
  • Biztosítás