Emma
-2 °C
6 °C

Új bűnügyi nyilvántartási rendszer jön az unióban

2019.04.09. 15:03

Jóváhagyták az elítélt harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó új bűnügyi nyilvántartási rendszer felállítását az európai uniós tagországok kormányai, adta hírül az MTI. A cél, hogy a meglévő európai bűnügyi nyilvántartási rendszer (ECRIS) továbbfejlesztésével javítsák az információcserét.

Az adatbázis online elérhető lesz, és a hatóságok egyszerűen végezhetnek kereséseket, a találat azonosítja majd azokat a tagállamokat, amelyektől egy adott személy teljes bűnügyi előéletére vonatkozóan beszerezhetők az információk.

Az adatbank csak személyazonossági adatokat fog tartalmazni, többek között ujjlenyomatokat és  fotókat.

A rendszer más engedélyezett célokra is használható lesz, például arra, hogy előzetes ellenőrzéseket végezzenek, ha valaki gyerekekkel kapcsolatos munkát akar végezni vagy például fegyvertartási engedélyt kíván szerezni.

Vera Jourová jogérvényesülésért is felelős biztos kijelentette, az új rendszernek köszönhetően a bűnüldöző hatóságok gyorsabban és könnyebben tudják majd felismerni az EU-ban korábban elítélt külföldi állampolgárokat. Mint mondta,

ez elő fogja segíteni az együttműködést a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem terén szerte az EU-ban, ami biztonságosabb hellyé teszi Európát az összes polgára számára.

Az EU másik társjogalkotó szerve, az Európai Parlament már elfogadta az új szabályokat, így ezek hamarosan hatályba léphetnek.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.