László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Manfred Weber cáfolja, hogy másik név is szóba jött az elnöki posztra

2019.05.09. 18:35

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje csütörtökön cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint Michel Barniert, az Európai Bizottság jelenlegi Brexit-ügyi főtárgyalóját nevezhetik ki a brüsszeli testület új vezetőjének, írja az MTI.

Ez azért fontos nyilatkozat - független attól, hogy tényleg így van-e - , mert miután Orbán Viktor kvázi megvonta a támogatását Webertől, felröppent, hogy azért tett így, mert elképzelhető, hogy majd Barnier lesz Weber helyett a csúcsjelölt.

Az MTI szerint Nagyszebenben az uniós állam- és kormányfők informális találkozójának margóján nyilatkozó Weber hangsúlyozta: az EPP novemberi pártkongresszusán a szavazatok 79 százalékával választották a pártcsalád csúcsjelöltjének. Az EPP "nevetséges intézménnyé válna", ha nem tartaná magát ehhez a döntéshez.

A korábbi francia külügy- és mezőgazdasági miniszter Barnier szintén az Európai Néppárt soraiba tartozik, azonban nem indult a csúcsjelöltségért Nagy-Britannia uniós kiválása tárgyalási folyamatának elhúzódása miatt.

"Ha az EPP nyer a választásokon, jogunkban áll magunknak követelni a vezetést" - jelentette ki Weber a májusi európai parlamenti választásokra utalva. A csúcsjelölt kiválasztási folyamat bírálóinak pedig azzal felelt: "Mi a rossz abban az alapelvben, hogy előre tudjuk, kire szavazunk a voksoláson?"

Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár csütörtökön Nagyszebenben ismét támogatásáról biztosította Webert.

Orbán Viktor magyar kormányfő hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után jelentette ki, hogy a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.