János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint háromezren futottak az Európa-napi futóversenyen

VT Európa-nap-8
2019.05.12. 14:33
Vasárnap tartották a 15 éves EU-tagságot ünneplő 15 kilométeres futóversenyt Budapesten. A Szabadság téren egész vasárnap várják az EP-választással kapcsolatos kérdéseket. Koncertezik Szeder, Bérczesi Róbert és a Péterfy Bori & Love Band.

3026-an indultak vasárnap délelőtt az Európa-napi futóversenyen Budapesten. A résztvevők a futás 15 kilométeres távjával Magyarország 15 éves tagságát ünnepelték az Európai Unióban.

A Szabadság térről induló futóverseny egy egész napos rendezvény része, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Parlament a Miniszterelnökséggel és a budapesti önkormányzattal közösen szervez az Európai Unió és a májusi EP-választás népszerűsítésére. 

Az Európa-napi fesztiválon vasárnap délután fellép többek között Szeder, Bérczesi Róbert és a Péterfy Bori & Love Band. A gyerekekkel kilátogató családokat Varró Dániel és Radványi Balázs közös műsora, az Ákom-Bákom bábcsoport és az Iszkiri gyerekzenekar szórakoztatja. Estig családi és gyerekprogramok, ugrálóvár, mesesátor várják az érdeklődőket.

A programok mellett huszonnyolc standnál lehet kérdezni az uniós intézményektől, magyar minisztériumoktól és civil szervezetektől. Több ország kulturális intézete is kiköltözött az eseményre, a japán sátorban origamizni is megtanítanak. Az egyik EU-s sátorban beülhet arcfestésre, aki uniós zászlóval az arcán szeretne ugrálni például a Péterfy Bori-koncerten.

3 és fél perces kilométereket futott a leggyorsabb

Schober László és Terhes Ágota a mozgássérülteket segítő SUHANJ! Alapítvány képviseletében handbike-kal teljesítették a távot. Varga Judit EU-s kapcsolatokért felelős államtitkár, Sass Dani gasztroblogger és Nagy Adri énekesnő is részt vettek a futóversenyen.

A férfi futók közül a leggyorsabban Csontos Imre ért célba, 52 perc 42 másodperc alatt (3:30-as kilométerekkel). A nőknél Gorsin Katarina ért be először, 1:03:00-as idővel, 4 perc 12 másodperces kilométerenkénti átlaggal.

Jöjjenek, kérdezzenek bennünket

„2004 óta minden évben megrendezzük az Európa-napot az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével közösen, és évről évre emelkedik az ide kilátogatók száma – mondta az EUrologusnak Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője. – Igyekszünk az EU-ról szóló információkat könnyen érthetően átadni az érdeklődőknek, EU-s kvízeket játszunk, fotósarkot hoztunk létre.”

Az Európa Pont sátrában szívesen válaszolnak az EP-választással kapcsolatos kérdésekre, például, hogy hogyan tudnak szavazni, hogyan és meddig lehet átjelentkezni, mondta Lővei Andrea.

„Mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjön, kérdezzen bennünket, és arra, hogy május 26-án a magyar szavazópolgárok járuljanak az urnákhoz, és mondják el a szavazatukkal, hogy hogyan szeretnék, hogy az Európai Unió jövője alakuljon” – mondta az EP budapesti irodájának vezetője.

A Szabadság téri fesztivál az utolsó előtti állomása egy országos, az Európai Unióról szóló programsorozatnak. Május elsejétől kezdve több vidéki városban is tartottak rendezvényeket. A fesztivál május 18-án a Veszprém Arénában zárul.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.