Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Exit poll: Timmermans pártja nyeri az EP-választást Hollandiában

GettyImages-1145533079
2019.05.23. 22:01 Módosítva: 2019.05.23. 22:22

Az előzetes felmérésekhez képest meglepetésre a baloldali Munkáspárt (PvdA) nyerheti a csütörtökön Hollandiában megtartott EP-választásokat, derül ki az Ipsos exit polljából. A hivatalos eredményekre egészen vasárnap késő estig várni kell, amíg az összes tagországban leszavaznak az EP-választáson.

Várhatóan öt képviselői helyet szerez a hollandoknak járó 26-ból, 2014-es 9,4 százalékos eredményét pedig megduplázhatja az európai szocialisták bizottsági elnöki csúcsjelöltjének, Frans Timmermansnak a pártja, aminek a Reuters szerint ő volt a vezéralakja a kampányban. Ha ez lesz a végeredmény is, akkor a magyar származású holland képviselő, Piri Kati is újrázik az EP-ben.

Megelőzik ezzel Mark Rutte miniszterelnök jobboldali Szabadság és Demokrácia Néppártját (VVD), és a kereszténydemokratákat, akiket egyaránt négy képviselőre jósolnak. Az exit poll szerint az erős EU-t hirdető pártok végezhetnek az élen, míg az euroszkeptikusok és populisták az előrejelzésekhez képest rosszabb eredményt érhetnek el.

A nacionalista, elit-, bevándorlás- és EU-ellenes Fórum a Demokráciáért (FvD) az exit poll alapján három képviselői helyet szerez és a negyedik helyen végez. Az előzetes felmérések öt képviselővel, Rutte mozgalmával fej fej mellett az első helyre jósolták a pártot, ami a holland szenátus összetételéről is szóló tartományi választásokon robbant be márciusban.

Az FvD így is elszívhatta a levegőt Geert Wilders jobboldali populista Szabadságpártja (PVV) elől, ami pedig várhatóan eddigi négy képviselői helyéből mindössze egyet tud majd megőrizni.

Az Ipsos szerint a zöldek tudnak még erősödni, az 50Plus pedig először szerez EP-képviselői helyet, míg a liberális D66 is elbukja képviselői helyei felét.

Hollandiában hagyományosan alacsony a részvétel az EP-választáson. 1999-ben mindössze 30 százalék ment el szavazni, legutóbb, 2014-ben 37,3 százalék volt a részvétel. A részvétel a Europe Elects szerint 1989 óta a legmagasabb, 40 százalékos lehet a mostani szavazáson.

Hollandián kívül az Egyesült Királyságban nyílt meg a szavazás csütörtökön. Ott Nigel Farage Brexit Pártja végezhet az élen, míg a kormányzó toryk lehet, hogy a 10 százalékot sem érik el. Helyszíni választási riportunkat itt olvashatják>>>

Két perc alatt megérti az EP-választást

(Borítókép: NurPhoto/Getty Images Hungary)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.