Antal, Anett
16 °C
24 °C

Weber: Nem működünk együtt azokkal, akik szét akarják verni Európát

000 1GY50J
2019.05.26. 23:36

„Nincs stabilitás, nincs stabil többség az Európai Néppárt nélkül" – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt európai bizottsági csúcsjelöltje vasárnap este. Több országban még nincs végeredmény, de már egyértelmű, hogy az Európai Néppárt adja majd a legnagyobb frakciót az új EP-ben is.

Az Európai Parlament honlapján frissülő eredmények alapján a Néppártnak 178 képviselője lehet, míg az európai szociáldemokratáknak 147. Ez azt jelenti, hogy akkor is a Néppárt lenne a legnagyobb frakció, ha az (ön)felfüggesztett Fidesz 13 képviselőjével hivatalosan kilépne a pártcsaládból.

Weber a Politico.eu szerint arról beszélt, hogy nagyszerű kampányon vannak túl, hozzájárultak az európai demokráciához. „Nem fogunk együttműködni azokkal, akik szét akarják verni Európát" – ígérte. Weber azt is mondta, hogy nem érzi ezt az eredményt győzelemnek, mert székeket buktak.

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke viszont kijelentette, hogy megnyerték az EP-választást. Így pedig csúcsjelöltjüknek, Webernek követelik az új Európai Bizottság elnöki posztját.

Helyeket vesztettünk, emiatt szerénynek kell lennünk. De optimista is vagyok.

– mondta Frans Timmermans, a szociáldemokrata S&D frakció csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére a Politico.eu-nak, hozzátéve, hogy a szociáldemokrata frakció együtt fog működni más progresszív pártokkal az EP-ben. Ez jelentheti a zöldeket, a liberálisokat, de akár a szélsőbaloldali pártokat is. „Platformot fogunk alkotni, amit a progresszív politikára alapozunk – a jövőbe tekintő, dinamikus politikára.”

Borítókép: JOHN THYS / AFP

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.