Béla
4 °C
15 °C

Timmermans Munkáspártja csodát tett Hollandiában

2019.05.27. 00:13

Munkáspárti előretörés Hollandiában

A belga parlamenti választásokon látott munkáspárti előretörés hatványozottan jelent meg Hollandiában, ahol Frans Timmermans Munkáspártja (PvdA) nyerte a még csütörtökön megtartott EP-választást 19 százalékos eredménnyel a 15 százalékot elérő konzervatív liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) előtt.

Ezzel mindkét párt erősített az öt évvel ezelőtti eredményén, az öt éve viszont még nem is létező Fórum a Demokráciáért (FvD) óriási előretörést mutatva 11 százalékot ért el, amivel az ötödik legnagyobb erő lett Hollandiában.

A Munkáspárt a liberális D66-tól vette át a legtöbb holland helyet az EP-ben, ők hat széket kapnak majd az európai parlamentben a szociáldemokratákat erősítve, a VVD és Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) 4-4 helyet szerzett, az FvD és a Zöld Baloldal (GL) 3-3 képviselőt ad majd az EP-be, Geert Wilders iszlámellenes pártja viszont kiesik az EP-ből, ami változás az exit pollhoz képest, az alapján ugyanis úgy tűnt, Wilders még adhat egy képviselőt az európai parlamentbe.

Nagyot vesztett Luxemburgban Jean-Claude Juncker pártja

A liberálisokhoz tartozó demokrata párt 21,4 százalékot szerezve megnyerte az EP-választást Luxemurgban, ahol az Európai Néppárt alá tartozó Keresztényszociális Néppárt (CSV), Jean-Claude Juncker pártja 16,6 százalékot vesztve, 21,1 százalékot elérve csak a második lett. Ezzel mindkét párt két-két képviselőt küldhet az EP-be az összesen hat luxemburgi hely kétharmadát elhasználva.

Belgiumban tripla választási nap volt vasárnap, az EP-választás mellett a szövetségi parlamenti és a regionális választásokat is megtartották, ezért az eredmények feldolgozása is lassan ment, de a parlamenti választásokhoz hasonlóan a szélsőjobb előretörésére lehet számítani.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.