János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Timmermans Munkáspártja csodát tett Hollandiában

2019.05.27. 00:13

Munkáspárti előretörés Hollandiában

A belga parlamenti választásokon látott munkáspárti előretörés hatványozottan jelent meg Hollandiában, ahol Frans Timmermans Munkáspártja (PvdA) nyerte a még csütörtökön megtartott EP-választást 19 százalékos eredménnyel a 15 százalékot elérő konzervatív liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) előtt.

Ezzel mindkét párt erősített az öt évvel ezelőtti eredményén, az öt éve viszont még nem is létező Fórum a Demokráciáért (FvD) óriási előretörést mutatva 11 százalékot ért el, amivel az ötödik legnagyobb erő lett Hollandiában.

A Munkáspárt a liberális D66-tól vette át a legtöbb holland helyet az EP-ben, ők hat széket kapnak majd az európai parlamentben a szociáldemokratákat erősítve, a VVD és Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) 4-4 helyet szerzett, az FvD és a Zöld Baloldal (GL) 3-3 képviselőt ad majd az EP-be, Geert Wilders iszlámellenes pártja viszont kiesik az EP-ből, ami változás az exit pollhoz képest, az alapján ugyanis úgy tűnt, Wilders még adhat egy képviselőt az európai parlamentbe.

Nagyot vesztett Luxemburgban Jean-Claude Juncker pártja

A liberálisokhoz tartozó demokrata párt 21,4 százalékot szerezve megnyerte az EP-választást Luxemurgban, ahol az Európai Néppárt alá tartozó Keresztényszociális Néppárt (CSV), Jean-Claude Juncker pártja 16,6 százalékot vesztve, 21,1 százalékot elérve csak a második lett. Ezzel mindkét párt két-két képviselőt küldhet az EP-be az összesen hat luxemburgi hely kétharmadát elhasználva.

Belgiumban tripla választási nap volt vasárnap, az EP-választás mellett a szövetségi parlamenti és a regionális választásokat is megtartották, ezért az eredmények feldolgozása is lassan ment, de a parlamenti választásokhoz hasonlóan a szélsőjobb előretörésére lehet számítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.