János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Farage Brexit Pártja nagyot nyert a briteknél

2019.05.27. 03:08

A briteknél is összeszámolták az EP-választáson a szavazatokat, és ahogy az várható volt, Nigel Farage Brexit Pártja nyert 31,6 százalékkal. A UKIP egykori vezérének pártját alig másfél hónappal a választás előtt jegyezték be, de a szavazáson még tory képviselők is kiszavaztak rá, tiltakozva a brexit körüli huzavona ellen.

Második helyen meglepetésre a liberális demokraták jöttek be 20,3 százalékkal, több mint 12 százalékot javítva a 2014-es választáshoz képest. Magabiztosan megelőzték a legnagyobb ellenzéki pártot, a Labourt, ami 14,1 százalékot ért el. A Zöldek 12,1 százalékkal negyedikek lettek, a kormányzó toryk pedig még a 10 százalékot sem érték el, csak 9,1 százalékon végeztek.

A briteknél már csütörtökön megtartották a szavazást – annak ellenére, hogy 2016-ban népszavazáson döntötték el, hogy kilépnek az EU-ból, és mostanra az eredeti menetrend szerint már nem maradtak volna tagok. A kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás sorozatos alsóházi elutasítása után végül október 31-ig kaptak haladékot az EU-tól.

A toryk várható siralmas szereplése is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Theresa May kormányfőn egyre nőtt a nyomás a héten. Miután minden oldalról támadták új brexitjavaslatait, pénteken kénytelen volt bejelenteni, hogy június 7-tel lemond a Konzervatív Párt vezetéséről, és miniszterelnök is csak addig marad, amíg megtalálják az utódját.

A toryknak ezek a napok nem annyira az EP-választásról, mint a leendő pártvezetők mozgolódásáról szóltak, már nyolcan jelentkeztek be Theresa May helyére.

Ugyan nem szerepelt annyira siralmasan, mint a toryk, de a Munkáspárt is komoly veszteségeket szenvedett el. Vezetője, Jeremy Corbyn jelezte, hogy szerinte a brexit kérdésének vissza kell kerülnie az emberekhez, vagy egy előrehozott választás, vagy egy újabb népszavazás formájában.

Farage vasárnap azt mondta a Sky Newsnak, hogy az eredmény kijózanító lehet a brit parlamentre nézve. Helyet követelt pártjának a brexitről szóló tárgyalásokon. Farage a brexit egyik leghangosabb híveként lesz újból EP-képviselő az új Európai Parlamentben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.