A Fidesz is megszavazta, hogy Manfred Weber legyen az Európai Néppárt frakcióvezetője

2019.06.05. 12:34

A német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének szerdán Brüsszelben.

Az egyetlen jelöltként induló bajor politikus, aki 2014 óta vezeti a néppárti képviselőcsoportot az Európai Parlamentben, 156 voksot kapott az EPP alakuló frakcióülésén, további négy szavazat érvénytelen volt. Az EPP-nek a májusi választás óta 179 képviselője van. 

A Fidesz-KDNP képviselői is Weber frakcióvezetőségére szavaztak

a német politikus európai bizottsági elnöki ambícióit azonban továbbra sem támogatja a Fidesz. A két döntés a párt szerint egymástól független.

Manfred Weber volt az Európai Néppárt listavezetője a májusi európai parlamenti választásokon. A voksolást a néppárt nyerte meg, így a 46 éves politikus egyúttal az Európai Bizottság elnöki tisztségének várományosa - írt az MTI. 

Az Euronews kedden azt írta, a fideszes EP-képviselők támogatják, hogy ismét Manfred Weber legyen az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője. Mindez csak azért érdekes, mert korábban Orbán Viktor többször elmondta, hogy Weber alkalmatlan a bizottsági elnökségre. 

Orbán és a Néppárt kapcsolatának alakulását ebben a cikkünkben foglaltuk össze. 

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Babaváró hitel