Örs, Stella
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Identitás és Demokrácia néven alapítottak koalíciót Salviniék

2019.06.13. 13:38

Identitás és Demokrácia néven alakít új közös frakciót az olasz Liga és a francia Nemzeti Tömörülés vezette szövetség az Európai Parlamentben, jelentették be csütörtökön Brüsszelben.

A jobboldali csoportnak, amely az előző ciklusban Szabadság és Nemzetek Európája néven működött, 73 képviselője lesz az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt egyelőre ismét 751 tagú testületben, nagyjából kétszer annyi, mint eddig. Több párt is kikosarazta Salviniéket, például a Brexit párt és Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság párt is. 

A frakciónak kilenc tagpártja van, a Matteo Salvini vezette Liga és a Marine Le Pen vezette RN után a legnagyobb a német Alternatíva Németországért (AfD). Benne van az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a belgiumi Flamand Érdek is. A képviselőcsoportot az olasz Marco Zanni fogja irányítani, első helyettese a francia Nicolas Bay lesz, valamint helyettese lesz Jörg Meuthen, az AfD politikusa is.

Csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján Zanni közölte, hogy Salvini nem tudott részt venni az eseményen, de támogatja a kezdeményezést. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem folyik tárgyalás a Fidesszel, de természetesen van lehetőség együttműködésre bizonyos ügyekben más pártokkal és frakciókkal is.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.