Virgil
0 °C
3 °C

Problémásak a kormány válaszai a Néppárt fő bölcse szerint

2019.06.17. 18:05
Herman Van Rompuy volt belga kormányfő és európaitanács-elnök nem elégedett azzal, ahogy Orbán Viktor hozzááll a Néppárt vizsgálatához.

A néppárti „bölcsek tanácsának” vezetője szerint problematikusok azok a válaszok, amelyeket Orbán Viktor küldött az Európai Néppártnak (EPP), írta hétfőn az Euronews.

„Ha barátian fogalmazok, akkor a válaszok nem voltak igazán meggyőzőek, ha kevésbé barátilag fogalmazok, akkor problematikusok”

– mondta a háromtagú testület vezetője, a volt belga miniszterelnök Herman Van Rompuy az egyik belga televízióban.

Van Rompuy mellett Hans-Gert Pöttering német politikus, korábbi EP-elnök, és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárt bízta meg a feladattal az Európai Néppárt, hogy értékeljék, a magyar kormány mennyire a néppárt keresztény-konzervatív-integrációpárti elveinek megfelelően kormányozza Magyarországot. A Fidesz tagságát addig felfüggesztették az Európai Néppártban, amíg a bölcsek tanácsa el nem végzi a vizsgálatát. A munkájukra nem szabtak határidőt, hónapokig is eltarthat.

Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában azt mondta: nem tudja, mit kellene vizsgálnia a Néppárt által kijelölt „bölcsek tanácsának”, de utalt arra, hogy nem kellene itt vizsgálódniuk. „Nem fogadom el, hogy idejönnek, és mint a lóvásárban, megvizsgálják a fogainkat. Ez egy ország” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a bölcsek tanácsa és a Fidesz egyenrangú partnerek.

Orbán Viktornak az az álláspontja, hogy az Európai Néppárt távolodik el a saját értékeitől, nem pedig a Fidesz. Pénteken leszögezte, az ő céljuk megtartani olyannak az Európai Néppártot, hogy az a Fidesznek is jó legyen. Ha ez nem sikerül, „akkor ott nekünk nincsen helyünk” – jelentette ki a miniszterelnök. Szerinte a Néppárt liberális szárnya intézett durva támadást intézett Magyarország ellen az európai parlamenti választási kampány alatt, ennek az eredménye a felfüggesztés és a vizsgálat.

A Népszava úgy tudja, hogy a kormányfő múlt héten levelet írt Wolfgang Schüsselnek, amelyben kifejtette, hogy a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, ezért nem indított még eljárást az Európai Bizottság. Arra a kérdésre, hogy miért kampányol az EU és az EPP ellen, Orbán azt válaszolta: csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról.

A magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, viszont a közigazgatási bíróságokról szóló törvény visszavonásáról nem tesz említést. A szólás- és véleményszabadság helyzete miatt sem kell aggódni Orbán szerint, és megemlítette a kormányközeli sajtótermékeket tömörítő KESMA-t, ugyanakkor úgy látja, hogy a legfontosabb közéleti médiumok, az RTL Klub, a HVG, az ATV, a Blikk és a Népszava kormánykritikusak.

A korrupció miatt sem kell szégyenkezni, mert az OLAF vizsgálatainak 47 százaléka ügyészségi nyomázást von maga után, az európai átlag csak 42 százalék.  Szerinte a civil szervezetek sincsenek elnyomva, mert 60 ezer ilyen szervezet működik az országban. A CEU önként távozott Bécsbe, senki nem vegzálta őket, pláne a kormány nem.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.