Emma
-2 °C
6 °C

Egy magyar szobor a fő találkahely az Európai Parlamentben

2019.06.19. 15:06 Módosítva: 2019.06.25. 13:24
70 ezer euró összértékű magyar műalkotásokba futhatnak Brüsszelben a figyelmes látogatók. Az Európai Parlament menzája bejáratánál például a magyar Országgyűlés ajándékán ülve várják egymást az itt dolgozók.

Az Európai Parlament 2008-ban tizenegy művész tizenkilenc műalkotását vásárolta meg Magyarországtól több, mint 22 millió forint értékben. Többségük privát irodákban van kiállítva, hat alkotás azonban a látogatók számára is elérhető.

A legtöbb hazai alkotás Lantos Györgyi szobrász-üvegművész munkája. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett művész négy nőalakot ábrázoló szobra közül a legnagyobb a menza bejáratánál, három kis szobor pedig az Antall Józsefről elnevezett épületszárnyba vezető folyosón van kiállítva.

A menza bejáratánál álló szobrot férjével, Máté Istvánnal készítette, a talapzaton elhelyezett táblácskáról pedig kiderül, hogy a Magyar Országgyűlés ajándékaként került az Európai Parlamentbe.

Az alkotópáros honlapján az áll: az elfogadásra vágyók táborát erősítik munkásságukkal, mivel az a családi, nemzeti és társadalmi háttér, ahonnan származnak, és amit képviselnek, az európai elfogadottságba illeszkedik.

Egy Antall Józsefet ábrázoló mellszobor, Veres Péter munkája a volt miniszterelnökről elnevezett épületszárnyban van kiállítva, mellette a kormányfő egykori írógépe is megtekinthető. Egy másik volt miniszterelnök, Horn Gyula nevét egy tanácsterem viseli, amelynek a bejáratánál fejszobrot állítottak ki róla a budapesti MSZP-székházban álló alkotás mintájára.

A látogatók által is megközelíthető zónában van kiállítva Szarka Péter Titkos társaság című képe. A legtöbb műalkotás azonban nem nyilvános helyen látható: képviselői irodákban és olyan folyosókon lettek elhelyezve, ahová a látogatók nem léphetnek be.

A több, mint ötven kiállítást maga mögött tudó Burkus József két festménnyel gazdagítja a művészeti gyűjteményt. Mint honlapján írja, két kiállításon is szerepelt munkája az Európai Parlamentben: először 2008-ban, majd 2011-ben, a magyar soros elnökséget üdvözlő bemutatón.

A 2015-ben elhunyt Braun András három, Victor Vasarelyre emlékeztető, optikai csalódással operáló festményéből az egyiket tudjuk megmutatni.

Gallusz Gyöngyi két munkája kapott helyet a parlament gyűjteményében. A Munkácsy-díjas képzőművész jelenleg a Metropolitan Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszékén tanít.

Balogh Csaba, Bánki Ákos és Szűcs Attila egy-egy munkája már a digitalizált gyűjtemény részét képezi, azonban vannak még olyan festmények a parlamentben, amelyekről nem tehetünk közzé képet. Elekes Károly Blue pine című festménye például még nem esett túl a katalogizáláson, ahogy Burkus József egy, és Braun András két másik alkotása sem. Ennek az oka a szerzői jogi kérdések tisztázásának lassú folyamata, amin minden tagállam minden műalkotását átfuttatnak, mielőtt digitalizálnák azt.

Az Európai Parlament közel négyszáz modern műalkotást vásárolt már uniós tagállamoktól, elsősorban a pályájuk kezdetén álló, ígéretes, fiatal művészek munkáit. Adományként több, mint százhúsz műalkotásra tett szert, valamint kölcsönbe kapott alkotások is rendszeresen szerepelnek a repertoárjában.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.