Juncker Boris Johnsonnak: Nem tárgyalható újra a brexitmegállapodás

2019.07.25. 20:45

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke telefonon beszélt Boris Johnson új brit kormányfővel, és arra figyelmeztette, hogy semmiképp nem tárgyalható újra az Egyesült Királyság európai uniós kiválási feltételrendszeréről megkötött szerződés.

Boris Johnson előző nap lépett hivatalba Theresa May utódjaként, és ígéretet tett arra, hogy megállapodással vagy anélkül, de október 31-én mindenképp kivezeti a szigetországot az Európai Unióból, nem lesz újabb halasztás. A brit parlamentben elmondott csütörtöki beszédében hangsúlyozta, hogy a brexitfolyamat e késői szakaszában is lehetséges egy új megállapodás az Európai Unióval Nagy-Britannia kilépésének feltételrendszeréről, de ennek az egyezménynek nem lehet része az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célzó tartalékmegoldás.

A brexit aktuális állásáról és az idáig vezető útról itt írtunk bővebben , Boris Johson megválasztásának előzményeiről és lehetséges következményeiről pedig  ebben a cikkünkben .

„Juncker elnök úr meghallgatta Johnson miniszterelnök úr mondandóját, és megerősítette az EU álláspontját, miszerint a kiválási szerződés a legjobb és egyben az egyetlen lehetséges megállapodás az Európai Tanács irányelvei alapján" – mondta Mina Andreeva, a brüsszeli testület szóvivője.

A bennmaradó tagállamok által adott mandátum értelmében csakis a nem kötelező érvényű politikai nyilatkozat szövege módosítható. Az EU tárgyalódelegációjának tagjai a következő hetekben is készek egyeztetéseket folytatni, és elemezni fogják a londoni kormány minden javaslatát.

A szóvivő elmondta, hogy a felek mobilszámot cseréltek, és abban egyeztek meg, hogy kapcsolatban maradnak. Hozzátette, Juncker gratulált Johnsonnak a kinevezéséhez.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke korábban szintén gratulált, és egyúttal annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy London bemutassa részletes terveit.

Az Európai Bizottság brexitügyi főtárgyalója, Michel Barnier szerint pedig Johnson követelései elfogadhatatlanok a brit kilépési szerződés visszavonásáról. Barnier kiemelte, hogy Johnson olyan szerződést akar, amelyből kimaradna a tartalékmegoldás, amely az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célozná.

„Fel kel készülnünk minden forgatókönyvre. Részünkről mindenképpen alapvetően fontos, hogy nyugodtak maradjunk, ragaszkodjunk alapelveinkhez, 27 tagállamként mutassunk szolidaritást és egységet" – írta Barnier.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Csok