Rudolf
2 °C
13 °C

Kevesebb hajléktalant akarnak az unión belül látni

2011.02.08. 09:37

Európai uniós hajléktalanügyi stratégia kidolgozását kérte az Európai Bizottságtól az a testület, amely a belga elnökség alatt jött létre, hogy lobbizzon a tagállami politikák összehangolásáért. A decemberben rendezett nagyszabású szakkonferencia eredményeit kedden mutatták be Brüsszelben, ahol a szociális ügyekért felelős európai biztos megoldást ígért a problémára - írja a Bruxinfo. A hajléktalanok problémáit komplex módon kezelő, európai uniós stratégia kidolgozására kérte az Európai Bizottságot a testület.

A testületet vezető egykori belga szociális miniszter, Frank Vandenbroucke azt mondta, bár az EU2020 stratégia és ennek zászlóshajója, a Szegénység Elleni Platform jó és erős lapja lehet a hajléktalanság kezelésének, de ehhez egy ambiciózus és integrált stratégia szükséges.

A belga politikus szerint az uniós stratégiának – csak úgy mint a készülő roma keretstratégiának – a nemzeti programokat kellene összefognia és koordinálnia, így egyben azt is kérte a tagállamoktól, hogy készítsenek saját megoldásokat, és tegyenek számszerű vállalásokat a hajléktalanság csökkentésére.

Vandenbroucke elmondta, a hatékony megoldásokhoz először Európa-szerte definiálni kellene, hogy ki számít hajléktalannak. Véleménye szerint az ETHOS, azaz az európai hajléktalanügyi szervezet által 2005-ben meghatározott definíció megfelelő erre. Eszerint hajléktalannak minősülnek a rendezetlen körülmények közt élők, vagy akiknek nincs 24 órás szállásuk.

A testület célja a hajléktalanság teljes felszámolása, de rövid távú cél a fedél nélküliek számára nyújtott szolgáltatások javítása, és a hajléktalanság időtartamának és formáinak csökkentése.

Az Európai Bizottság nevében a szociális- és foglalkoztatási ügyekért felelős biztos, Andor László egyelőre annyit ígért, hogy a már meglévő politikai eszközök segítségével nagyobb hangsúlyt helyez a hajléktalanság problémájára. A politikus úgy vélte, a szegénység elleni platform megteremti a koordinációt a tagállamok stratégiái közt.

Az EU2020 stratégia szerint 2020-ra 20 millióval kell csökkenteni a szegénységben élők számát, és ez sok tekintetben a hajléktalanokat is érinti.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.