Menekültek befogadására szólított fel az EU-biztos

2011.04.04. 19:15
Az olasz hatóságok ideiglenes tartózkodási engedélyt adnának azoknak az észak-afrikai menekülteknek, akiknek családja más tagállamban lakik. A franciák viszont egyáltalán nem akarják beengedni a menekülteket. Az EU-biztos, Cecilia Malmström szerint minden európai országnak kötelessége lenne szolidarítani a menekültekkel, a franciáknak pedig nincs joga önálló határellenőrzést végezni

Katonai missziót hoznak létre a líbiai humanitárius krízis kezelésére az EU tagállamai, írja a EuropeanVoice. Az EuforLybiacélja, hogy segítse a Líbiából menekülő embereket és a terepen dolgozó humanitárius ügynökségeket.

Menekültek az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetén
Menekültek az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetén

Közben az EU belügyekért felelős biztosa, Cecilia Malmström kétnapos látogatást tett a múlt héten Tunéziában, ami után úgy nyilatkozott, a tagállamoknak kötelességük lenne befogadni az észak-afrikai menekülteket, írja a Bruxinfo.hu.

A biztos szerint a 27 tagországnak a gyakorlatban is szolidaritást kellene mutatnia Olaszország és az észak-afrikai országok felé a menekülthelyzet miatt. Cecilia Malmström kifejtette, egyelőre néhány ezer menekültről van szó, főként szomáliai, erithreai és szudáni állampolgárokról, akiket nem lehet visszaküldeni származási országukba.

Az Észak-Afrikából származó menekültek jelenleg a földrajzilag legközelebb lévő Olaszország, azon belül is Lampedusa hatóságainak jelentenek komoly fejtörést.

Cecilia Malmström néhány napja kijelentette: Olaszország az elmúlt két évben közel 140 millió eurót kapott különböző uniós alapokból a menekülthelyzet kezelésére, de a rendelkezésre álló pénzügyi kereteket még így sem merítette ki Róma. Mindezt azokra a sajtóhírekre reagálva mondta el, miszerint az EU nem nyújt kellő mértékű anyagi segítséget Olaszországnak.

A Corriere della Sera és a La Repubblica is azt írja, Olaszország százmillió eurót és további gazdasági támogatást ajánlott fel a tunéziai kormánynak, hogy megfékezzék a menekülthullámot és teremtsenek munkahelyeket. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy európai szintű problémáról van szó, ezért az Európai Uniónak is foglalkoznia kell a kérdéssel.

Roberto Maroni olasz belügyminiszter szerint az olasz hatóságok – családegyesítési céllal – ideiglenes tartózkodási engedélyt fognak adni azoknak a menekülteknek, akiknek családtagjai más tagállamokban élnek. Egyes lapok szerint ez alapján az érintettek lényegében bárhova mehetnének Európán belül.

Francia-olasz viszály a háttérben

Az olaszok a tunéziai hatóságokat is bírálják, mert jelenleg csak napi négy állampolgárukat tudják visszafogadni, miközben az olasz kormány több száz emigránst szeretne visszatoloncolni az észak-afrikai országba.

A legnagyobb visszhangot mégsem ez, hanem az okozta, hogy Franco Frattini olasz külügyminiszter elpanaszolta: a francia kormány nem engedi be a Lampedusából Dél-Franciaországba tartó menekülteket.

Ezzel kapcsolatban Cecilia Malmström azt mondta, tisztában van a problémával, de az Európai Bizottság ez ügyben nem tehet semmit, a konfliktust a két országnak kell megoldania egymás között.

A biztos szerint ugyanis a schengeni övezeten belül határellenőrzés nélkül utazhatnak az állampolgárok, a határőrzést pedig csak akkor lehet visszaállítani, ha közvetlen veszély fenyegeti az állampolgárokat, akkor is csak ideiglenes jelleggel. Ez az eset viszont véleménye szerint most nem áll fent.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.