Több támogatást kap a kulturális ipar

2011.05.16. 08:23

Erősebb szerzői jogi védelemmel és anyagi támogatással kell ösztönözni a kulturális ipart, áll egy az EP által a májusi plenáris ülésen elfogadott szövegben. A Marietje Schaake holland képviselő által előterjesztett javaslatot, mely egy kulturális diplomáciáért felelős főosztály létrehozását szorgalmazza az európai külügyi szolgálatban, nagy többséggel elfogadták.

Ugyanez a jeletés azt írja: minden uniós külképviseletre egy kulturális attasét kellene küldeni, hogy néoszerűsítse az európai kultúrát. Az állásfoglalás egy uniós kulturális vízumot is sürget a művészek szabadabb mozgása érdekében, és elítéli az állami szervek internet feletti cenzúráját és felügyeletét. A Parlament kifejezi a szabad internet iránti elkötelezettségét is, valamint tiltakozik az ellen, hogy egyes rezsimek kulturális érvekre hivatkozva indokolják az emberi jogok megsértését.

Egy másik képviselő, Marie-Thérèse Sanchez-Schmid jelentésében a képviselők az Unió kulturális belső piacát lendítenék fel az interneten keresztül. Ehhez többek között a tagállamok közti áfa-különbségek és internetes fizetésre vonatkozó szabályok harmonizálása, a szélessávú internethozzáférés biztosítása, és az alkotók bevételének és szerzői jogainak védelme szükséges - mely témában az állásfoglalás egy európai engedélyezési rendszer kidolgozását javasolja.

A képviselők megkönnyítenék a művészek támogatásához való hitelek felvételét, adókedvezményt adnának számukra, mikrofinanszírozási eszközöket dolgoznának ki, és a művészetek finanszírozásába a visszatérítendő előlegeket és a kockázati tőkealapokat is bevonnák. Az állásfoglalás az európai kulturális alkotások fordítását, szinkronizálását, feliratozását, és digitalizálását javító és előmozdító kezdeményezéseket is szorgalmaz.

Új kulturális fővárost választottak

A képviselők csütörtökön azt javasolták, hogy a szabályoktól kivételesen eltérve 2014-ben Szarajevó lehessen az egyik európai kulturális főváros.

A huszadik század tragikus eseményei ellenére Szarajevó megtartotta interkulturális karakterét - érveltek a képviselők, akik szerint a kulturális fővárosi cím segíthet felülkerekedni a múltbeli megosztottságokon.

A Parlament végül úgy döntött, támogatja, hogy Szarajevó Európa kulturális fővárosa lehessen 2014-ben.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.