Pongrác
12 °C
23 °C

A németek írják a legtöbb petíciót

2011.05.17. 08:17

Továbbra is környezetvédelmi és alapjogi kérdésekkel kapcsolatban nyújtanak be leggyakrabban petíciót az uniós polgárok az Európai Parlamenthez, és egyre többen interneten keresztül teszik ezt. 2010-ben például a petíciók 63 százaléka érkezett így, írja az EP honlapja.

A petíciós jog lehetővé teszi, hogy az uniós polgárok az EU hatáskörébe tartozó, őket érintő kérdésekben petíciót nyújtsanak be az EP-nek, az emberek pedig általában élnek is ezzel, ha az uniós szabályok megsértésére, az előírások be nem tartására szeretnék felhívni a Parlament figyelmét.

A 2010-es petíciók száma tavalyhoz képest 14 százalékkal csökkent, és ezeknek is csak a fele volt befogadható. A beadványt készítők számára sokszor ugyanis nem világos, milyen kérdések tartoznak az uniós hatáskörbe, így olyankor is a Parlamentet keresik meg petíciójukkal, amikor az Európa Tanács vagy az Emberi Jogok Európai Bírósága lenne a megfelelő fórum. Gyakori eset, hogy a tagállami bíróságok valamilyen döntését szeretnék a Parlament petíciós bizottságán keresztül megtámadni, erre viszont nincs lehetőség.

A benyújtott petíciók több mint fele Spanyolországgal, az EU-val, Németországgal és Olaszországgal foglalkozott, legtöbbször pedig környezetvédelmi és alapjogi kérdések voltak a témájuk.

A legtöbb beadvány németül és angolul készült, de egyébként az Unió bármely hivatalos nyelvén lehet petíciót benyújtani. A legaktívabbak tavaly a németek, a spanyolok, az olaszok, a románok és a lengyelek voltak, a legkevésbé az észtek, szlovének és szlovákok éltek a petíció nyújtotta lehetőséggel.

Változnak a szabályok

Az első petíció 1958-ban érkezett a Parlament elődjéhez, holland benyújtói pedig arra voltak kíváncsiak, mikor juthatnak kártérítéshez egy fémhulladékkal kapcsolatos visszaélés után. Ezután viszont hat évig senki sem küldött beadványt, és a következő tíz évben sem érkezett évente tíznél több petíció. Ahogy viszont egyre bővült a Parlament hatásköre, úgy nőtt a beérkező petíciók száma is.

2010-ben összesen 1655 petíció érkezett a Parlamenthez, ezek közt volt olyan, mely a félrevezető vállalkozói hirdetési adatbázisokra, az uniós környezetvédelmi szabályok megszegésére, vagy a könnyebben olvasható szavatossági információkra hívta fel a figyelmet.

Míg a Parlamenthez eljuttatott petíciókkal az uniós szabályok be nem tartásával kapcsolatban tehetnek bejelentést, 2012-től javaslatot tehetnek arra is, hogy valamilyen területen jogszabályjavaslatot készítsen az Európai Bizottság - ehhez viszont legalább hét különböző tagállam polgárait kell megnyerni, akiknek egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteniük.

Ezt követően a Bizottságnak három hónapja lesz, hogy megvizsgálja a kezdeményezést és eldöntse, hogy mit tehet pontosan. Az első kezdeményezést 2012. április 1-jén indíthatják útnak.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.