Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Nem normális, hogy emberek halnak meg egy salátától

2011.06.07. 18:22
A német hatóságokat és az Európai Bizottságot is keményen kritizálták az európai parlamenti képviselők Strasbourgban, a véres hasmenésjárványról szóló plenáris vitában. Az EP-képviselők ezért a jövőben az élelmiszerminőség ellenőrzésének fokozását, lenyomozhatóságát és hatékonyabb intézkedéseket várnak.

A júniusi plenáris ülés második napján az EP-képviselők meghallgatták a Németországban kitört hasmenésjárványról az unió egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosát, aki szerint még mindig nem tudni, mi okozhatta az E.coli járvány hirtelen terjedését. Az viszont biztos, hogy a spanyol uborka, majd a csíra elleni vádak nagyon rosszat tesznek az uniós zöldség- és gyümölcsiparnak is, írja az EP.

Barroso az EP ülésén
Barroso az EP ülésén

John Dalli a képviselőket arra kérte, ne vonjanak le elhamarkodott következtetéseket tudományosan nem megalapozott tényekre hivatkozva, hiszen még mindig nincs kétséget kizáróan bebizonyítva, hogy honnan is jött a baktérium. Az elmúlt hetekben ugyanis a madridi kormány keményen bírálta Berlint, amiért az a nagy nyilvánosság előtt a Spanyolországból származó uborkát nevezte a coli-baktérium forrásának.

Bár az Európai Bizottság  szinte kínosan ügyel arra, hogy ne foglaljon állást tagállami konfliktusokban, a biztos most mégis a spanyolok oldalára állt, írja a Bruxinfo.hu.

A politikus elmondta azt is, hogy a véres hasmenésjárvány földrajzilag jól lehatárolható területen, Hamburg és környéke mentén koncentrálódott, ezért aránytalan egész Európát büntetni esetleges importtilalmakkal. Oroszország például továbbra sem engedi be országa területére az Európai Unióból származó zöldségeket.

A képviselők kiakadtak

"Egyszerűen nem normális, hogy európai polgárok megesznek egy salátát és belehalnak" - mondta a brit Linda McAvan szocialista képviselő. A baloldali frakciók egyébként az élelmiszercímkézés nem megfelelő szabályait rótták fel a Bizottságnak, de leginkább a Tanácsnak. A szocialista és az egyesült baloldali képviselőcsoport is kifejtette, hogy a fogyasztóknak jogukban áll tudni már a vásárlás pillanatában minden fontos információt, ami a termékkel kapcsolatos.

A zöld frakció társelnöke több más felszólaló képviselővel együtt elfogadhatatlannak nevezte, hogy három hét telt el a járvány kirobbanása óta, és még mindig nem lehet tudni, honnan ered a betegségeket okozó coli baktérium.

Később csatlakozott hozzá a német Peter Liese, aki szintén a mezőgazdasági termékek túlzott antibiotikumkezeléséről beszélt, mivel véleménye szerint ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a növények rezisztenssé váljanak az E.coli eme fajtájára.

Sokan kritizálták a hatóságokat a nem megfelelő élelmiszercímkézés és az eredet meghatározhatatlansága miatt is.

Nem jól kezelték

A német képviselő azt is elmondta: bár fontos, hogy a lakosságot tájékoztassák, ha az egészségre ártalmas dologról van szó, de ebben az esetben a tájékoztatás túl gyors volt. Véleménye szerint Németország mind regionális, mind központi szinten hibázott, és ez katasztrofális következményekkel járt.

A szintén német Rebecca Harms szerint Németország és az EU is hibázott, mikor nem kommunikálták megfelelően a helyzetet, ezért a képviselőnő egy központi uniós szerv létrehozását javasolta, amely riasztást adhatna ki a hasonló helyzetekben.

Sokba kerül

Egyes számítások szerint a téves bejelentések miatt heti 300 millió eurós kár éri a német és a spanyol gazdákat. Több képviselő, köztük a spanyol Francisco Sosa Wagner is felvetette, hogy az érintett termelőket azonnal kártalanítani kell.

John Dalli EU-biztos közölte, az uniós agrárminiszterek keddi rendkívüli találkozóján egyebek mellett a kompenzáció is szóba kerül.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Vennék
  • Hírek