Kritizálta az EU-biztos a magyar abortuszellenes kampányt

2011.06.15. 09:15

Az Európai Parlament júniusi ülésén Viviane Reding igazságügyi EU-biztos élesen kritizálta a magyar kormány abortuszellenes kampányát, mivel az nincsen összhangban az EU Progress Programjának célkitűzéseivel. Mint a biztos fogalmazott: a magyar kormány nem erre kérte és kapta a kampányra fordított EU-s pénzt.

Fotó: Kallos Bea
Fotó: Kallos Bea

A biztos követelte a plakátok azonnali bevonását, illetve kilátásba helyezte a Progress szerződés felmondását, amely a jogtalanul felhasznált támogatás visszavonását jelentheti. A plakátokon egy méhen belüli magzat látható, és az a szöveg, hogy "Azt is megértem, ha nem vagy még kész rám ... de inkább adj örökbe, hadd éljek!"

Nincs szó a férfiak felelősségéről

„Az abortuszt választó nőket gyermekgyilkosként feltüntető, s emiatt bűntudatkeltő plakátok ellentétesek az EU Progress programjának szellemiségével, amely a nők és férfiak közti egyenlőség előmozdítását célozza – mondta Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogi szakértője. "Ez a kampány a nőkben kelt bűntudatot, az egyes számban megfogalmazott üzenet kizárólag a terhességük megszakításáról döntő nőket célozza meg, ugyanakkor a férfiak felelősségvállalását, felelős szexuális viselkedését nem tematizálja, vagyis tovább mélyíti a férfiak és nők helyzete közti egyenlőtlenséget.”

Az unió eddig tagállami hatáskörként kezelte az abortusz kérdését, az igazságügyi EU-biztos mostani fellépése azonban világossá tette, hogy a magyar abortuszellenes kampány már elsősorban esélyegyenlőségi kérdés. Ha egy állam korlátozni készül egy társadalmi csoport, jelen esetben a nők egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférését, az egyben annak a csoportnak a hátrányos megkülönböztetését is jelenti.

Az abortusz szigorítása és tilalma ellentétes a nők és férfiak egyenlőségét hirdető európai normákkal a Patent Egyesület szerint, mert amíg a férfiak szabadon és következmények nélkül dönthetnek a testükben zajló folyamatokról, az abortusz korlátozása a nőket kényszerterhességre vagy illegális terhességmegszakításra kényszeríti.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Babaváró hitel