Hivatalosan véleményezte az alkotmányt a Velencei Bizottság

2011.06.20. 15:56

A Velencei Bizottság hivatalosan is közzétette az új magyar alkotmányról készített véleményét. Az Európa Tanács által létrehozott jogi szakértői testület üdvözölte a törekvést, hogy a magyar alkotmányos rendet összhangba hozzák a közös, európai demokratikus értékekkel és előírásokkal, valamint azt is, hogy az új alkotmány megőrzi a parlamentáris köztársasági berendezkedést.

A testület sajnálattal állapította meg, hogy az alaptörvény megalkotásánál erős befolyásoló tényező volt az átláthatóság hiánya, kifogásolta viszont, hogy az új alaptörvény megvitatására túl kevés idő volt, az ellenzék nem vett részt a vitában és a szöveg szavazásán, valamint, hogy az alaptörvény túl széles körben hivatkozik a sarkalatos törvényekre.

Az új magyar alaptörvény több pozitív elemet tartalmaz, ugyanakkor egy sor aggodalomra is okot ad - mondta Thomas Markert, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által véleményezésre felkért szakértői testület titkára hétfőn Strasbourgban.

Szájer József, az Európai Parlament néppárti frakciójának alelnöke egyike volt azoknak, akik a kormány megbízásából Magyarországot képviselték a testület Velencében tartott ülésén, a politikus pedig már a vélemény hivatalos közzététele előtt közölte blogjában, hogy Magyarország azt nem tudja elfogadni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Eladnék
  • Bankszámla