Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Új gazdasági kategóriát hozna létre az EP

2011.07.05. 18:17

Nagy többséggel szavazta meg az EP plenárisa azt az állásfoglalást, mely egy új kategória kialakítását javasolja a régiók gazdasági fejlettségének megállapítására a 2014 és 2020 közötti időszakra.

A Parlament szerint azok a régiók, melyekben az egy főre jutó bruttó hazai termék eléri az Unió átlagos éves GDP-jének 75–90 százalékát, jogosultak lennének a kohéziós alapokból finanszírozáshoz jutni. A jelenlegi határ 80 százalék, így az engedmény főként a régi tagállamok egyes szegényebb régióinak kedvezne.

A jelentés szerint növelni kell a régiók közti együttműködést, illetve a határokon átnyúló közlekedési- és energiahálózatok támogatását is.

A KKV-k érdekeit nézik

A regionális versenyképesség növelésére és a foglalkoztatás ösztönzésére félretett forrásokat a Parlament szerint a kis- és középvállalkozások, az innováció és a képzés támogatására lehetne felhasználni, de a régiók saját igényeik és adottságaik szerint fogalmazhatnák meg céljaikat.

A képviselők szerint az Európai Szociális Alapnak továbbra is a kicsi, helyi projekteket kell támogatnia, az Európai Bizottságnak viszont csökkentenie kell a kisvállalkozások és a szervezetek bürokratikus terheit. Egyszerűsítenék a felhasznált támogatások ellenőrzését is, mert az egyes projekteket a tagállamok ellenőriznék, és csak módszerüket nézné át az Európai Bizottság.

A tervek szerint az Európai Bizottság szeptember végén ismerteti javaslatait a különböző alapok felhasználásáról, az év végén pedig egy átfogó javaslatot nyújtanak be az összes uniós támogatási alap jövőjéről.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Vennék
  • Hírek