Alfréd
-3 °C
3 °C

Komoly viták kísérhetik a schengeni reformokat

2011.07.12. 10:44

Határozatban szólította fel az Európai Parlament a tagállamokat arra, hogy ne tegyék lehetővé a belső határellenőrzés könnyebb visszaállítását, a schengeni övezet működését pedig tereljék EU-s keretek közé, írja a bruxinfo. Valószínűleg ugyanerre tesz majd javaslatot szeptemberben bemutatandó tervezetében az Európai Bizottság is, így komoly vitára és éles szembenállásra lehet számítani a tagállamok, az őket képviselő Tanács és a másik két uniós intézmény között.

Az Európai Bizottság a határellenőrzés nélküli övezet új működtetési rendszerére készít javaslatot, miután az észak-afrikai menekülthullám és az ennek következtében kialakult francia-olasz határellenőrzési konfliktus rámutatott a rendszer gyengeségeire.

Bár az alapelvek tekintetében mindenki egyetért - nem szabad veszélyeztetni az áruk és a személyek szabad mozgását, és meg kell őrizni a legfontosabb uniós vívmányt, a Schengen-zónát - a részletek tekintetében már nincs egyetértés.

A Bizottság szerint a még mindig kormányközi alapon működő övezet irányítását át kellene vennie az Európai Bizottságnak, az uniós belügyi biztos pedig már többször elmondta: a tagországok nem értékelhetik saját magukat, amikor azt kell felmérni, hogy megfelelnek-e a schengeni zónatagság feltételeinek. Az Európai Tanács ezért június 23-24-i ülésén felkérte a Bizottságot, hogy dolgozza ki ezzel kapcsolatos javaslatait és tegyen javaslatot egy olyan védelmi mechanizmusra is, amelyet a tagállamok akkor alkalmazhatnának, ha jelentős migrációs nyomás fenyegeti őket.

Az EP nem támogatja a határellőenőrzés visszaálítását

Az Európai Parlament csütörtökön Strasbourgban elfogadott állásfoglalásában már jó előre kifejtette véleményét a schengeni reformról: alapelvként fogalmazták meg például, hogy a mostani migrációs események nem indokolják a belső határellenőrzés visszaállítását, mivel a személyek és az áruk szabad áramlása az EU egyik legnagyobb vívmánya.

Az EP szerint a jelenlegi értékelési rendszert kell megerősíteni és szankciókat kilátásba helyezni, melyeket akkor kellene alkalmazni, ha egy schengeni ország tartós hiányosságokat mutatna az értékelés terén. Mindezt egy másik jelentés tartalmazza, amely egyelőre EP-szakbizottsági tárgyalás alatt van.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.