Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Idén három film versenyzik a Lux-díjért

2011.07.26. 17:43

A Lux-díj és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál partnersége jegyében a Velencei napok július 26-i sajtótájékoztatóján nevezték meg azt a három filmet, amely a 2011-es döntőbe került.

Az Európai Parlament filmes díját, a Lux-díjat 2007-ben alapították, célja az európai filmezés és a kreatív művészet támogatása. A versenybe olyan filmeket válogatnak be, amelyek Európát és az itt élők életének egy-egy szeletét mutatják be - vágyaikat, félelmeiket, meggyőződésüket, identitásukat. A díjat évente osztják ki, a győztesről az EP-képviselők szavaznak.

Az idei döntőben egy görög film, az Attenberg, egy francia, a Les neiges du Kilimandjaro és egy svéd-francia-dán koprodukció, a Play mérkőzik meg egymással. Nem került viszont be a döntőbe a július elején még az első tíz közt számontartott, Tarr Béla rendezői búcsújának számító A torinói ló című alkotás, illetve az első tízben még helyet kapó két magyar koprodukció sem.

A zsűri tagjait idén is az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottsága nevezte ki, a tagok közt producerek, filmforgalmazók, filmfesztiválok szervezői, kritikusok és a díj korábbi nyertesei voltak. A leendő nyertes filmet idén is az EU 23 hivatalos nyelvén feliratozzák majd, mely egyrészt a film minden tagországban való bemutatását, másrészt a halláskárosultak jobb megértését segíti.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.