Tünde
11 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Már a rendőrség is az európai GPS-t használhatja

2011.09.14. 11:16

Az Európai Parlament első olvasatban jóváhagyta azt a tervezetet, amely lehetővé tenné, hogy a különböző – biztonságért felelős – kormányzati szervezetek a jövőben GPS-jeleket kapjanak a Galileó európai műholdas navigációs programtól, írja a bruxinfo. 2014-től így a Galileo olyan kormányzati felhasználók számára biztosít GPS-jelet, mint a rendőrség, a hadsereg vagy a biztonsági szolgálatok.

Az EP által kedden jóváhagyott szöveg az úgynevezett kormányzati ellenőrzésű szolgáltatásnyújtás (PRS) részleteit rögzíti, például azt, mely szervezet férhet hozzá a kódolt jelekhez, illetve hogy egy cég milyen feltételekkel fejleszthet ki és értékesíthet szoftvereket és navigációs berendezéseket.

A Galileónak összesen öt szolgáltatása van: nyilvános-, kereskedelmi-, életvédelmi-, kormányzati ellenőrzésű-, valamint keresési és mentési támogatási szolgáltatást. A kormányzatoknak nyújtott szolgáltatást kizárólag a kormány által felhatalmazott felhasználóknak, érzékeny alkalmazások - például a kritikus infrastruktúrák, a közlekedés, a belső és külső biztonság, segélyhívó szolgáltatások - céljára tartanák fenn.

A szöveg világos különbséget tesz a PRS résztvevői (például tagállamok, a Tanács, a Bizottság vagy uniós ügynökségek, nemzetközi szervezetek) és felhasználói (a résztvevők által felhatalmazott vállalatok, hatóságok, egyének) között. A felhasználóknak biztonsági ellenőrzésen kell átesniük.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.