Emma
9 °C
26 °C

Ha a parlamenten múlna, önálló lenne Palesztína

2011.10.03. 10:25

Határozatban szólította fel az Európai Parlament az uniós tagállamokat arra, hogy az ENSZ-ben egységesen nyilatkozzanak és szavazzanak a palesztin államiság kérdésében. A képviselők által elfogadott állásfoglalás szerint Palesztinát az 1967-es határok szerint kell létrehozni, a fővárosnak pedig Jeruzsálemnek kell lennie, írja a Bruxinfo.

Az Európai Parlament kézfelemeléses szavazás után, nagy többséggel fogadta el az izraeli-palesztin tárgyalások folytatását és a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos állásfoglalását. A képviselők szerint az EU-nak támogatnia kell a palesztin elnök kérvényét, amelyben a palesztin államiság elismerését kérte az ENSZ-től.

Az EP állásfoglalásában kifejti, hogy az úgynevezett kétállamos megoldást támogatná, azaz Izrael mellett létre kell jönnie az önálló, palesztin államnak is. A képviselők által megfogalmazott szöveg szerint az új államot az 1967-es határok szerint kell létrehozni, a fővárosnak pedig Jeruzsálemnek kell lennie, csak úgy, mint Izraelnek. Az egyéb területi követeléseket - a demográfiai változásokat figyelembe vevő módosításokat, vagy a Jeruzsálemen belüli változtatásokat - mindkét fél beleegyezésével lehetne csak elfogadni.

Az Európai Parlament határozatában felszólította Izraelt is, hogy azonnal állítsa le az úgynevezett telepépítéseket a palesztin területeken. Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő emlékeztetett arra, hogy Izrael 1100 lakás építésébe fogott Kelet-Jeruzsálemben, ami hátráltatja a két fél közötti békés megoldás létrejöttét, egyben azt is kérte, hogy a Hamász ne lőjön ki több rakétát a Gáza-övezetből.

Az uniós tagállamokat a parlament arra kérte, hogy egységes álláspontot képviseljenek kifelé, főként az ENSZ fórumain, megpróbálva elkerülni a tagállamok megosztottságát. A képviselők a két országtól a tárgyalások folytatását és legkésőbb a jövő év végéig megállapodást várnak az önálló, független Palesztina létrejöttének részleteiről.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.