Ervin
14 °C
21 °C

A jövőben az EP többet tenne az ipari balesetek elkerüléséért

2011.10.06. 09:19

Egy évvel a magyarországi vörösiszap‑katasztrófa után az EP környezetvédelmi szakbizottsága egy olyan uniós jogszabály felülvizsgálatával foglalkozik, melynek célja a veszélyes anyagok okozta balesetek csökkentése.

A javasolt változtatások között szerepel egy részletes, nemzetközi normákon alapuló osztályozási rendszer bevezetése, amely segít felmérni az emberi egészségre és a környezetre káros hatásokat. Javítani kell az ellenőrzésekre vonatkozó szabályokon is, jobban feltérképezve például, hogy egy baleset milyen mértékben érinthet egyszerre akár több ipari létesítményt.

Sajnos az EU‑nak jelenleg nincsenek pénzügyi eszközei a hatékony és azonnali katasztrófavédelemre ipari katasztrófák esetén. Ezért egy biztonsági rendszerre egy hatékony biztosítási keretre lenne szüksége, amelyről minél hamarabb egyeztetni kell - mondta Áder János néppárti képviselő, egyben a téma parlamenti felelőse az EP honlapján.

Áder szerint javítani kellene a tagállamok közti információcserén, miközben a közvéleményt az interneten tájékoztatnák a katasztrófavédelmi műveletekről. A cél az, hogy minden információ érthetővé váljon az érdeklődők számára, miközben nem sérülnek a nemzetbiztonsági szempontok és a cégek bizalmas információi sem.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.