Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Helyrebillentené az EP a boruló kínai mérleget

2011.10.19. 08:34

Az Európai Unió döntéshozói az Egyesült Államok Kínával szembeni negatív külkereskedelmi mérlegét a válság egyik okaként tartják számon. És mivel az EU is hasonló negatívumot könyvelhet el az ázsiai országgal szemben, ezért az Európai Parlament közmeghallgatáson próbálja megtalálni a módját egy hasonló krízis elkerülésének – adta hírül az EP honlapja. A meghallgatás konzekvenciáiról az eseményt szervező Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) egy jelentést kíván kiadni, mely a képviselők szándékai szerint kiindulópontul szolgálhat az Unió stratégiájának kialakításához.

pict 20111017PHT29483

Mivel a fejlett országok többsége az elmúlt hónapok során közel került a recesszióhoz, ezért az európai exportőrök fő piacává Kína vált, 2010-ben mintegy 113,1 milliárd euro értékű áru- és szolgáltatás irányult az ázsiai országba. De a tisztességtelen piaci szerkezetnek, az euróval szemben alacsonyan tartott jüannak és a politikai befolyásnak köszönhetően az Unió 2010-ben még így is nem kevesebb, mint 168,8 milliárd dolláros negatívumban maradt.

A kimutatások szerint az európai uniós kivitel mintegy 60 százalékát a gép- és járműexport teszi ki, ezen kívül számottevő még a vegyianyagok és egyes nyersanyagok kivitele. A kínai export javarészt fogyasztási cikkekből áll – így például irodai- és telekomunikációs eszközökből, de jelentős még a textilipari termékek részesedése is.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.