Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Bloggerekkel felügyelik az EP-képviselők a tunéziai választásokat

2011.10.21. 17:31

Október 23-án az ún. „Arab Tavasz” országai közül elsőként Tunéziában tartanak választást, melynek révén megalakulhat az új alaptörvényért felelős alkotmányozó nemzetgyűlés. Az Európai Parlament nagy fontosságot tulajdonít az eseménynek, ezért egy 15 fős, képviselőkből álló választási megfigyelő küldöttséget delegál Tunéziába. – jelentette be az Európai Parlament.

A küldöttségből kilenc képviselő Tuniszban, két-két képviselő pedig Sidi Bouzidban, Gafsában és Sfaxban fogja ellenőrizni, hogy a választások a demokratikus normáknak megfelelően folynak-e le. A tájékozódásban helyi szakértők, a civil társadalom képviselői és a forradalomban fontos szerepet játszó bloggerek lesznek a képviselők segítségére. Gabriele Albertini olasz néppárt képviselő, a parlamenti küldöttség vezetője szerint „Történelmi választás lesz a vasárnapi Tunéziában, ahol az arab forradalmak után először voksolhatnak az emberek”

Az Unió nem csak a szavazás napján képviselteti magát az észak-afrikai országban. Már szeptember óta Tunéziában dolgozik egy népesebb uniós küldöttség is, mely a választás előkészítésében nyújt segítséget. A választás már az egykori elnök, Zín el-Ábidín ben Ali ellen kitört januári forradalom óta napirenden van. Az elmúlt kilenc hónapban ideiglenes kormány irányította az országot, de a politikai és gazdasági helyzetet ezalatt sem sikerült stabilizálni. A most megválasztandó alkotmányozó nemzetgyűlés egy évre, az új alaptörvény elfogadásáig kap mandátumot. A tervek szerint az alkotmányozás lezárulta után tartják meg a parlamenti - és esetleg az elnöki - választásokat.

A választás szervezését nehezíti, hogy Ben Ali bukását követően mintegy száz politikai párt jegyeztette be magát, a választásokon pedig közel tízezer jelölt indul. Elemzők a győzelemre az iszlamista al Nahda pártot, a baloldali Progresszív Demokrata Pártot és a balközép Munka és Szabadság Demokrata Fórum Pártot tartják esélyesnek, de azt is számításba kell venni, hogy a jelöltek fele függetlenként indul. Az Unió szempontjából a választás egyik fő kérdése – a demokratikus normák betartásán túl – az, hogy mekkora befolyásra tesz szert az iszlamista párt.

A küldöttség előzetes állásfoglalását a tapasztalatok összegzését követően, október 25-én ismertetik Tuniszban.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.