Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Karácsonyig nem áll le az Európai Parlament

2011.12.19. 18:58

Karácsony ide vagy oda, a héten kőkemény gazdasági és pénzügyi kérdések kerülnek az Európai Parlament elé. A három uniós döntéshozó szerv, a Tanács, a Bizottság és a Parlament hétfőn közös megbeszélésen vett részt a származékos termékek kereskedelmének szabályzásáról. Erre a lépésre az késztette az Uniót, hogy a származékos (derivatív) javak elemzők szerint nagyban hozzájárultak a válság súlyosbodásához, ezért fontos a közvetlen származékos kereskedelem biztonságának, stabilitásának és átláthatóságának megteremtése.

A háromoldalú tárgyalásokon kívül a bizottságok is teljes fordulatszámon dolgoznak. A Gazdasági és Pénzügyi Bizottság és az Alkotmányügyi Bizottság tagjai a Tanácshoz delegált parlamenti képviselőkkel kiegészítve kedden áttekintik az egy nappal korábban működésbe lépő uniós fiskális paktumot, de találkoznak Mario Draghival, az Európai Központi Bank igazgatójával is, hogy az eurozona válságáról és a lehetséges fejlődési utakról cseréljenek eszmét. Sőt, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság előtt kedden még egy szavazás is áll, melyen az eurokötvényekről és a hitelminősítő cégekkel kapcsolatos szabályok szigorításáról dönt majd.

De a különböző szigorítások mellett a héten a belső liberalizáció kérdései is terítékre kerülnek. Az uniós intézmények konzultációján ugyanis az EU-n belüli nemzetközi fizetések gyorsabb, egyszerűbb és biztonságosabb módozatait mérlegelik majd a döntéshozók. Erre a liberalizációra azért van szükség, mert a nemzeti bankok által a transzferekre rakott járulékok az elmúlt hat évben nem kevesebb, mint 123 milliárd euróval terhelték meg a magánszférát. A jogi ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság is az egységesebb uniós piac kialakítása felé tesz egy lépést, amikor kedden a szerzői jogok egységesítéséről tart szavazást. Az Ipari Bizottság szintén kedden tart meghallgatást a mobil roaming-tarifák uniós versenyszabályaival kapcsolatban.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.