Orbán Viktor: Az Európai Parlament a demokrácia szíve

2012.01.24. 16:29 Módosítva: 2012.01.24. 18:36

Diplomatikus nyilatkozatokat adott ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Orbán Viktor keddi találkozójuk után. Az MTI szerint Schulz és Orbán egyetértett abban, hogy a „jelen helyzetben bármilyen további külső politikai nyomásgyakorlás Magyarországra káros hatásokkal járhat, beleértve az uniós alapszerződés 7. cikkelyének alkalmazását is”. Ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök megnyugodhat: az Európai Parlament valószínűleg nem fogja napirendre venni a zöldek, a szocialisták és a liberálisok által kezdeményezett uniós eljárás megindítását.

A találkozót követően Orbán Viktor elmondta: jelenleg „konszolidációs” politika zajlik Magyarországon, és a kormány ezen gazdasági és társadalmi program köré akarja felsorakoztani a népet. A miniszterelnök az újságírók előtt diplomatikusan kijelentette, hogy „teljes mértékben” tiszteli az Európai Parlamentet, melyet „a demokrácia szívének” tart, még ha nem is ért mindig egyet az ott elhangzó véleményekkel. Orbán méltatta a megbeszélést is, melynek fontosságát azzal támasztotta alá, hogy a médiában sokszor nincs elegendő lehetőség az elmélyültebb érvek kifejtésére. A miniszterelnök – akinek politikája mellett a hétvégén unióellenes jelszavakat harsogó tüntetés zajlott – azt is elmondta, hogy meglátása szerint az országban „sajnálatos módon” változik az eddig uniópárti közhangulat, de ő jelenleg azon dolgozik, hogy az Unió nyomvonalán tartsa a szavazókat. A magyar kormányfő Martin Schulz után José Manuel Barroso bizottsági elnökkel is találkozik.

Az Orbán-kormány tevékenységét szocialista frakcióvezetőként élesen bíráló Martin Schulz a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar miniszterelnök neki is jelezte, hogy ha az szükségesnek bizonyul, a kormány kész módosítani bizonyos jogszabályokat. Az EP elnöke azonban konkrétumokat nem említett, és a magyar alkotmánnyal és a kormányfő politikai stratégiájával kapcsolatos aggodalmait is csak „magánvéleményként” fogalmazta meg. Schulz azt is mondta, hogy szerinte a kormány ne a lakosság megosztására, hanem a megbékéltetésre törekedjen, de azt is hozzátette, hogy a beszélgetésen Orbán Viktor olyan új érveket is felsorolt, melyek alapján lehet, hogy felülvizsgálja véleményét. Az EP elnöke örült annak, hogy Orbán Viktor Brüsszelben csatlakozik az európai retorikához, ugyanakkor kifogásolta, hogy ugyanezt az európai retorikát Budapesten már nem hallani tőle.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.