Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Fellélegezhetnek a reptéren rekedtek

2014.02.05. 16:19

Az Európai Parlament olyan jogszabályt fogatott el, amely alapján a késésben lévő gépen utazó vagy reptéren rekedt légi utasok nagyobb eséllyel jutnak majd kárpótláshoz. A jogszabály végleges elfogadásához a Parlamentnek és a Tanácsnak közös álláspontra kell jutnia. „A légi utasok jogai gyakorlatilag minden uniós állampolgárt érintenek. Dávid és Góliát történetéről van szó, hiszen a panaszt benyújtó utasok mindössze két százalékát kompenzálja később a repülőgép-társaság" – mondta a luxemburgi néppárti Georges Bach képviselő, aki végigvitte az ügyet a Parlamenten.

Fontosabb előírások (ha a Tanács is elfogadja a jogszabályt):

Késés, járattörlés

  • Járatkésés esetén az eredeti időponttól számított legkésőbb fél órán belül tájékoztatást kell adni a becsült indulási időről.
  • A retúrjeggyel rendelkező utasok a visszaúton nem utasíthatók el akkor sem, ha az odaútra szóló jegyet nem vették igénybe.

Poggyász

  • Az utasokat a jegyfoglalás korai szakaszában tájékoztatni kell a poggyászdíjakról. A kézipoggyászba egy kabát, egy kézitáska és egy reptéri reklámszatyor is beletartozhat.

Panaszok kivizsgálása

  • Ha a repülőgép-társaság két hónapon belül nem reagál az utas panaszára, az a panasz automatikus elfogadásának minősül. Ha a vállalat olyan „rendkívüli körülményekre" hivatkozik, amelyek fennálltakor nem kell kártérítést fizetni, akkor teljes körű, írásos magyarázatot kell adnia az utasnak.
  • A hosszú ideig tartó rendkívüli helyzetekben – például ami a 2010-es izlandi vulkánkitörés miatt állt elő – a repülőgép-társaságoknak legfeljebb öt napig kell állniuk az utasok szállodaköltségét.
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.