Gerzson
-3 °C
2 °C

Ukrán számlákat fagyasztana be az EU

2014.02.06. 15:01

A tagállamok készüljenek fel arra, hogy be kell majd fagyasztaniuk az ukrán tüntetők haláláért felelős személyek vagyonát – áll az Európai Parlament állásfoglalásában, ami korlátozná a felelősök utazási lehetőségeit is.

A Parlament emellett uniós pénzügyi támogatást akar nyújtani Ukrajnának. Egy másik, szintén csütörtöki állásfoglalásban a képviselők felszólítják Oroszországot az ukrán önrendelkezés tiszteletben tartására.

A képviselők elítélik az ukrán hatóságok, a biztonsági erők, és a valószínűsíthetően a kormány által támogatott huligáncsoportok erőszakos fellépését a Majdan téri tüntetőkkel szemben. Emellett az erőszak kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére szólítják fel az ukrán hatóságokat. Az állásfoglalás név szerint említi az Automaidan csoport közelmúltban elrabolt és megkínzott vezetőjét, Dmitro Bulatovot.

A képviselők ugyanakkor arra kérik a tüntetőket is, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. A képviselők sajnálattal értesültek a nemrég elfogadott, „az áldozatokat tússzá változtató" ukrán amnesztiatörvényről, és a tiltakozók feltétel nélküli szabadon bocsátását követelik.

A képviselők ukrán civilek, aktivisták és politikusok kérésére hivatkozva felkérik az Európai Parlament elnökeinek értekezletét, hogy a felek közti párbeszéd elősegítésére a lehető leghamarabb hozzanak létre állandó EP képviseletet Ukrajnában.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.