Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az Index-olvasók Európai Egyesült Államokat szeretnének

2014.02.24. 18:47

Az Index-olvasók Európai Egyesült Államokat szeretnének – derült ki csütörtöki szavazásunkból. Cikkünkben azt az öt forgatókönyvet mutattuk be, melyet a European Policy Center vázolt fel Európa jövőjéről. Hatodik opcióként betettünk egy EU-ellenes választási lehetőséget is, az ötödik forgatókönyvnél (Kilépés a „több vagy kevesebb Európa” logikájából) még ez is népszerűbb lett.

766-en szavaztak a nagy ugrás előre forgatókönyvre. A második a Lendületes előrelépés, a harmadik a brit torykra jellemző Vissza az alapokhoz opció lett: utóbbi a közös piacot tartaná meg az egyesült Európából, a többi hatalmat a nemzeti kormáynok kezébe adná.

A szavazás eredménye:

Vissza az alapokhoz 318

Erősítsük meg az eddigi eredményeinket 244

Lendületesen lépjünk előre 388

Nagy ugrás előre 764

Kilépés a „több vagy kevesebb Európa” logikájából 148

Nincs szükség az EU-ra 230

Az öt forgatókönyv részletesen:

1. Vissza az alapokhoz: az európai integráció túl messzire ment. Mentsük meg az egységes piacot, de egyébként a hatalmat a nemzeti kormányok és parlamentek kezébe kell adni, nem az Európai Bizottságéba és Parlamentébe. (Nagyjából a brit toryk álláspontjának megfelelő érvelés.)

2. Erősítsük meg az eddigi eredményeinket: Nagy átalakításra, alapszerződés-módosításra nincs szükség, és nem szabad a további integrációt erőltetni. A közvetlen válságot le kell küzdeni, erősíteni kell az euróba vetett bizalmat, és élénkíteni a gazdaságot

3. Lendületesen lépjünk előre: Fokozatos reformokon keresztül el kell mélyíteni az integrációt, tovább kell erősíteni a fő intézményeket (az Európai Parlamentet és Bizottságot). Széleskörű társadalmi vitára van szükség az EU jövőjéről, változtatni kell az EU alapszerződésein, de nem rögtön föderalista államot (Európai Egyesült Államokat) létrehozni.

4. Nagy ugrás előre: Európai Egyesült Államokra van szükség, aki nem akar részt venni benne, ne tegye. Teljes gazdasági, pénzügyi, költségvetési, szociális és politikai unió kell, erős, központi hatáskörökkel rendelkező európai kormánnyal, melynek hatásköre kiterjed az adózásra, energetikára, költségvetésre, migrációra, oktatásra.

5. Kilépés a „több vagy kevesebb Európa” logikájából: Hosszú távra kell újragondolni az integrációt. Nem a nemzeti politikai intézményrendszerekhez kell hasonlítania az EU-s kormányzásnak: újfajta gondolkozásmódra van szükség a polgárok szerepéről, kell egy egyértelműen rögzített közös nyelv, vállalható európai identitás, átláthatóbb EU-kormányzás. Az EU biztosítson alapvető szociális jogokat polgárainak.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.