Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Morvai akár fegyverrel is megvédené a kárpátaljai magyarokat

2014.02.27. 12:51

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP-) képviselője azt kérte Stefan Fülétől, az EU bővítési és szomszédságpolitikáért felelős biztosától, hogy az unió „akár fegyveres erővel is" védje meg az etnikai tisztogatással fenyegetett ukrajnai magyarokat.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén az ukrán válságról folytatott vitában Morvai azt mondta, hogy Kárpátalján nem csupán több mint százötvenezer magyar él, de közülük körülbelül ötvenezren magyar állampolgárok, vagyis az Európai Unió polgárai is. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyes ukrajnai szélsőséges erők etnikai tisztogatással fenyegetőznek.

Válaszában Stefan Füle hangsúlyozta, hogy az unió nagy figyelmet szentel a nemzeti kisebbségek jogainak. Mint mondta, segíteni kívánják Ukrajnát az olyan jogalkotásban, amely fokozatosan összhangba hozza az ukrán jogszabályokat az unió előírásaival. Szerinte ezeket a jogszabályokat pedig nem elég, hogy elfogadják, végre is kell azokat hajtani.

Schöpflin György fideszes EP-képviselő az ukrán vitatémához benyújtott írásbeli hozzászólásában felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában váratlanul jött a forradalom, azzal senki nem számolt, amikor Viktor Janukovics elnök nem írta alá a társulási megállapodást az EU-val.

A képviselő felvetette, hogy az EU ajánlja fel Ukrajnának az EU-tagság perspektíváját, és biztosítsa az ehhez szükséges eszközöket. Szerinte a demokratikus átalakulás, a demokrácia intézményrendszere jelentheti az egyetlen garanciát a kisebbségi jogok maradéktalan biztosításához.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.