Valér
-2 °C
0 °C

Európán túlra kell szökni mostantól

2014.03.03. 19:21

Egyszerűbb lesz másik tagországban élő tanúk kihallgatását vagy házkutatást kérni – ezt azok az európai nyomozási szabályok teszik lehetővé, amelyeket csütörtökön fogadott el a Parlament. Egy másik szavazás során a képviselők módosították a gyanúsítottak kiadatását szabályzó európai elfogatóparancsot.

„Az európai elfogatóparancs tulajdonképpen maga az igazságügyi és belügyi terület eurója. Nagyon jó ötlet volt a bevezetése, de javítani kell az elfogatóparancs működésétˮ – jelentette ki az európai elfogatóparancsra vonatkozó szabályokat kidolgozó brit liberális Sarah Ludford képviselő.

Az új szabályok értelmében a tagállamoknak 30 nap alatt kell eldönteniük, hogy befogadják-e az európai nyomozás iránti kérelmet. A kérelem elfogadása esetén 90 nap alatt kell lefolytatniuk a kért nyomozást.

Az európai nyomozási határozatra vonatkozó irányelv hatályba lépéséhez még a Miniszterek Tanácsának formális támogatására is szükség van. Utána a tagállamoknak három év alatt kell saját jogrendjükbe illeszteniük a szabályt.

A képviselők szerint az európai elfogatóparancs ugyan jelentősen felgyorsította a kiadatási eljárást, de javítani kell a gyanúsítottak és a vádlottak eljárási jogainak védelmét, a fogvatartás körülményeit, és meg kell akadályozni, hogy egyes államok túl gyakran folyamodjanak az eljáráshoz.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.