Árpád
-2 °C
4 °C

Eltűnt szír aktivista a nyitóülésen

2014.03.11. 15:20

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz a plenáris ülést megnyitó beszédében Razan Zaitouneh szír emberi jogi ügyvéd és férje, valamint a szabad Szíriáért dolgozó két másik békés aktivista azonnali szabadon bocsátását követelte. Az Európai Parlament a gondolat szabadságáért kiosztott Szaharov-díját 2011-ben elnyerő Zaitouneh-t 2013 végén rabolták el, azóta nem tudni róla semmit, mondta Schulz.

Razan Zaitouneht a szír kormány és az ellenzéki lázadók egyaránt megfenyegették, emlékeztetett a Parlament elnöke. Schulz elítélte a nők és gyermekek kínzását és bebörtönzését is Szíriában. Szerinte az EU-nak a március 8-i nemzetközi nőnapon hangoztatott elvek szellemében segítenie kell az ilyen traumán átment nőknek abban, hogy újraépíthessék életüket.

Korábban is téma volt

A képviselők már február elején összehangolt uniós fellépést kértek a 2013 decemberében a férjével együtt Damaszkuszban elrabolt, az emberi jogi aktivista szabadon bocsátásához. Az állásfoglalás az összes politikai fogoly, egészségügyi és humanitárius dolgozó, újságíró, vallási vezető és emberi jogi aktivista azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte.

Szaharov-díjjal azokat tünteti ki az Európai Parlament, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak. A díj 50 ezer eurós (majdnem 15 millió forintos) díjjal jár, korábban díjazták Kofi Annant, Alexander Dubčeket és Nelson Mandelát is.

A díjra az európai parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A jelöltek közül a külügyi és a fejlesztési szakbizottság választja ki a döntősöket, akik közül később az Elnökök Értekezlete (a Parlament elnökéből és a frakcióvezetőkből álló testület) választja ki a díjazottat.

Razan Zaitouneh egy korábbi, a szír helyzetről szóló cikkünkben még feltűnt ősszel.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.