Natália
1 °C
7 °C

EP: Legyen vége a megfigyeléseknek!

2014.03.12. 17:05

Legyen azonnal vége a megfigyeléseknek, vagy számoljon az USA a következményekkel – követeli az Európai Parlament. Szerintük veszélybe kerülhet az EP hozzájárulása az EU és az USA közötti kereskedelmi megállapodáshoz, amennyiben az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség (NSA) nem hagy fel a tömeges megfigyeléssel, mondták a képviselők a megfigyelési rendszer hathónapos vizsgálatát lezáró állásfoglalás-tervezetben. A szöveg az USA-val a banki adatcseréről kötött egyezmény és a Safe Harbour adatvédelmi rendszer felfüggesztését is kéri.

Reagálniuk kellett

A terrorizmus elleni küzdelem nem igazolja a titkos és törvénytelen tömeges megfigyelést, fogalmaznak. Az állásfoglalás-tervezetet 544 szavazattal, 78 ellenszavazat és 60 tartózkodás mellett fogadták el.

„A Snowden-leleplezésekre reagálnunk kellett. Remélem, hogy a következő Parlament a reakciónkat jól felhasználva elfogad egy olyan adatvédelmi alkotmányt, amelyre mindnyájan büszkék lehetünkˮ – mondta a témáért felelős Claude Moraes angol szocialista képviselő.

A Parlamentnek szerintük addig nem kellene jóváhagynia a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségi megállapodást az Egyesült Államokkal, ameddig az teljes mértékben tiszteletben nem tartja az Unióban érvényes alapvető jogokat.

A képviselők szerint a terrorizmus finanszírozásának felderítését célzó programról szóló megállapodást szintén fel kellene függeszteni, amíg tisztázódik, hogy van-e az uniós polgárok banki adataihoz az amerikai hatóságoknak a megállapodásban szabályozottakon túlmenően hozzáférése.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.