Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Bolgár-román közös város épül a Dunán

2014.03.14. 14:41

A bolgár Rusze és a román Gyurgyevó városát a dunai Barátság híd mellett 950 ezer eurós (290 millió forintos) támogatás is összeköti: a határ két oldalán elterülő integrált várost szeretne kiépíteni a helyi közigazgatás. A tervek között szerepel egy, a két várost összekötő villamosvonal és üzleti központ felépítése, utóbbi 10 ezer új munkahelyet jelenthet majd. Ezenkívül két új lakóparkot is felhúznának és megépülne a két várost összekötő második híd is.

Kis Bécs, kávézó az Óratoronynál

Rusze Bulgária legnagyobb dunai városa, kis Bécsnek is hívják, művészettörténészek szerint képeskönyvszerű összegzése a 19. és a 20. századi, Nyugatról érkező építészeti irányzatoknak: a belvárosban egyszerre lelhetők fel a barokk, rokokó és a szecessziós stílusú épületek.

A híd túloldalán Gyurgyevó kissé messzebb fekszik a parttól. A látványosságok közé tartozik a Teohari Antonescuról elnevezett helytörténeti múzeum, a Sfântu Gheorghe templom, és a látogató megihat egy kávét az Óratorony lábánál a főtéren.

Mielőtt a két ország csatlakozott az EU-hoz, a Duna határ volt, míg ma már inkább találkozási pont a két eltérő kultúra között. Mióta könnyebb az átjárás, a két város között megnőtt a kölcsönös érdeklődés a túlparton elhelyezkedő nyelv és szomszédos ország iránt.

– írja az Európai Parlament honlapja a projektről.

Az Európai Parlament emlékeztet: az egyre szorosabb együttműködés a közös múltat idézi fel, mivel a 19. század közepéig Romániában a cirill ábécé is használatos volt, az istentiszteleteket pedig egyházi szláv nyelven tartották, mivel sok helyi templomban megmaradtak még a Cirill és Metód által a 9. században létrehozott ábécével írt feliratok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.