Árpád
-2 °C
3 °C

Ez történt Strasbourgban a héten

2014.03.15. 10:14

Az ukrajnai eseményekre adott reakciók és az EU egységes adatvédelmi szabályozása voltak a március 10–13-i plenáris ülés fő témái. A képviselők értékelték a trojka válságkezelő munkáját és szigorúbb szabályokat fogadtak el a pénzmosás ellen. Indul a május 22–25-i EP-választások előtti tájékoztató kampány hajrája, miközben több európai párt is megnevezte már jelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjára – ez történt a héten az Európai Parlamentben.

Ukrajna, internet, trojka

Az EP állásfoglalása szerint Oroszország katonáinak bevonulása a Krím félszigetre sérti a nemzetközi jogot, a március 16-án tartandó népszavazás illegális, a Kreml intézkedései „fenyegetik az EU biztonságát”, Oroszországnak pedig azonnal vissza kell vonni csapatait Ukrajnából.

Szerdán elfogadták azt a jogszabálycsomagot, amely biztonságosabbá teszi az internetet és aktualizálja az adatvédelmi normákat. Az internetezőknek lehetőségük lesz többek között arra, hogy töröljék személyes adataikat az internetről. A jövőben szigorúbb feltételekkel férhetnek majd hozzá a külföldi kormányok az európaiak adataihoz. Az EP szerint ha az NSA amerikai titkosszolgálat nem szünteti be a megfigyeléseket, az veszélyeztetheti az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokat.

Két jelentés is született az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank képviselőiből álló trojka válságkezelő munkájáról és a pénzügyi mentőcsomagok végrehajtásának hatásairól. Az EP szerint a trojka intézkedéseinek a legrosszabb forgatókönyv elkerülése mellett negatív gazdasági és társadalmi hatásai is voltak.

Az EP elutasította az élelmiszerekben előforduló nanorészecskék új definícióját, mint ahogy a vetőmag-rendeletet is, mert a képviselők szerint az uniós országok nem kaptak volna elég lehetőséget arra, hogy azt saját igényeikhez igazítsák.

Pénzmosás, üvegházhatás, jelölések

A cégek, vagyonkezelők tulajdonosi láncolatainak végén álló személyeket nyilvános regiszterben tartsák nyilván az EU-országokban: ezt tartalmazza az a pénzmosás elleni szabálytervezet, amelyet kedden fogadott el a Parlament. Leszavazta az EP a nők és férfiak egyenjogúságát vizsgáló 2012. évi európai bizottsági jelentést.

Az éghajlatváltozás szempontjából káros, fluortartalmú (HFC) üvegházhatású gázokat 2022 és 2025 között be kell tiltani a légkondicionálókban és a hűtőgépekben a Parlament által szerdán támogatott jogszabálytervezet értelmében. A HFC-gázok használatát 2030-ig 79 százalékkal kell csökkenteni, mivel üvegházhatása 23 ezerszerese a szén-dioxidénak.

Környezetvédelmi és gyakorlati okokból is egységesítené a mobiltelefonok töltőit az EP. Erről csütörtökön szavaztak a képviselők. A képviselők aktualizálták a gépjárművizsgálatról szóló szabályokat, amelyek a közlekedés biztonságosabbá tétele mellett a műszaki vizsgálatok külföldi elismerését is megkönnyítik.

Az Európai Parlament választási kampányának utolsó részében európaiak mondják el videoüzenetben, hogy szerintük miért fontos szavazni május 25-én. Több európai párt időközben már megnevezet jelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Emellett mi a Duna partján épülő bolgár-román közös városról is írtunk.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.