Judit
2 °C
7 °C

Martin Schulz: Nem szabad belesétálni egy kiéleződő konfliktusba

2014.03.23. 12:13
A krími válság vészjelzés, hogy az EU újragondolja Oroszországgal és keleti szomszédjaival való viszonyát – figyelmeztetett Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az állam- és kormányfőkhöz intézett beszédében. Schulz szerint a krími válság „súlyos fenyegetést jelent a biztonsági rendszerrel szemben, egyben felerősítette egy újabb hidegháború esetleges kialakulása miatti félelmeket is”.

Martin Schulz elítélte Oroszországot, mert erőszakosan elcsatolta Ukrajna egy részét. Fontosnak tartja, hogy az EU egyhangúan szólaljon meg az ügyben. „Ami Ukrajnával történt, az elfogadhatatlan és nem fordulhat elő sehol máshol” – fogalmazott.

Schulz ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy Európának nem szabad egy egyre élesedő konfliktusba navigálnia magát. „Az Európai Parlament arra kéri az állam- és kormányfőket, hogy a konfliktusról a lehetséges következményeket figyelembe véve gondolkozzanak, és a párbeszéd minden csatornáját tartsák nyitva Oroszországgal” – érvelt.

Ukrajnának szüksége van az EU politikai és pénzügyi támogatására, hangsúlyozta az EP elnöke. „Segítenünk kell az országnak, hogy talpra álljon gazdaságilag, feloldja a társadalom megosztottságát és védve legyen a szeparatizmussal és radikalizmussal szemben” – sorolta Schulz, aki szerint az EP mindent megtesz, hogy minél hamarabb elérhető legyen Ukrajnának 3 milliárd euró az uniós költségvetésből.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.